zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Neusslijmvliesontsteking (constitutioneel)

Inhoud

Als u langdurig of telkens weer last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat langdurig ontstoken neusslijmvlies of chronische neusklachten. De klachten zijn hinderlijk, maar behandeling is niet per se nodig.

Chronische neusklachten worden meestal veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Uw neusslijmvlies reageert op de prikkel door op te zwellen en meer slijm te maken. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkeling moet u niezen.

Oorzaken

De eigenlijke oorzaak van chronische neusslijmvliesontsteking is onbekend, maar er zijn veel factoren die deze kunnen opwekken of voor een verstopte neus kunnen zorgen. Het kan daarbij gaan om langdurige blootstelling aan sigarettenrook door meeroken, koude en droge lucht of huisstofmijt.

Andere oorzaken van chronische neusslijmvliesontsteking kunnen bepaalde ziekten zijn, zoals immotiele-ciliasyndroom, cystische fibrose (een erfelijke ziekte) of allergieën, waardoor de cilia, de haarachtige uitsteeksels in de neus die slijm en irriterende stoffen helpen verwijderen, minder goed werken. Ook door langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen, zoals neusdruppels of neussprays, kunnen de cilia minder goed gaan werken. Chronische neusslijmvliesontsteking kan ook worden veroorzaakt doordat de cilia in het neusslijmvlies actiever worden, vermoedelijk doordat de zenuwfunctie gestoord is (vasomotore rinitis).

Ook een onvoldoende werkende schildklier en zwangerschap (gedurende de laatste drie maanden) kunnen een verstopte neus veroorzaken door de schommelende hoeveelheden hormonen in het bloed.

Industriële stoffen zoals arseen, koper, zink, salpeterzuur, chroom kunnen irriterend werken en kunnen bij langdurige blootstelling ook chronische neusslijmvliesontsteking veroorzaken.

Symptomen

U heeft last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. De klachten duren langer dan enkele weken of komen telkens terug.

Behandeling

Het is moeilijk om een chronische neusslijmvliesontsteking helemaal te genezen. Er zijn echter enkele medicijnen die kunnen helpen tegen de verschijnselen. Meestal worden antihistaminica en een neusspray met steroïden voorgeschreven. Bij de meeste patiënten met chronische neusslijmvliesontsteking helpen neussprays goed.