zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Neuspoliep

Inhoud

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan in de zeefbeenholten (één van de vier neusbijholten). De zeefbeenholte zit neus en ogen.

Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide kanten in de neus. Neuspoliepen kunnen
op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd.

De poliepen zijn goedaardig, ze hebben niets te maken met kanker.

Klachten

De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Minder vaak bestaan er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping.

Verder blijkt dat een aandoening van de bovenste luchtwegen (neus en neusbijholten) veelal een nadelig effect heeft op het functioneren van de onderste luchtwegen (longen).

Oorzaken

De vorming van neuspoliepen wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de volgende factoren:

 • chronische bijholteontsteking;
 • hyperreactiviteit van het neusslijmvlies;
 • allergische reacties van het neusslijmvlies, bijvoorbeeld op huisstofmijt en pollen;
 • astma en aspirine-geïnduceerde astma;
 • taaislijmziekte;
 • syndroom van Kartagener: een erfelijke aandoening die gepaard gaat met een verminderde beweeglijkheid van de trilharen.
 • syndroom van Young: een aandoening die kan leiden tot longontstekingen en bronchiëctasieën.
 • syndroom van Churg-Strauss: een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de kleine bloedvaten tot de middelgrote slagaderen.
 • mastocytose in de neus: het aanwezig zijn van te veel mestcellen.

Behandeling

Tegen neuspoliepen kunt u medicijnen krijgen, bijvoorbeeld een neusspray met corticosteroïden. Door de spray worden de poliepen kleiner. De meeste mensen kunnen deze neusspray jarenlang gebruiken. De spray helpt echter niet bij iedereen.
U kunt ook tabletten of injecties met corticosteroïden krijgen. Deze middelen helpen bij de meeste mensen wel goed. Ze hebben echter ernstige bijwerkingen. U mag ze daarom slechts korte tijd gebruiken.

Bij ernstige klachten door neuspoliepen kunt u ook kiezen voor een operatie. Er zijn twee verschillende operaties mogelijk:

 • Bij een poliepextractie haalt de arts alleen het deel van de poliep weg dat in de neus zichtbaar is. Het deel in de neusbijholte blijft achter. Deze operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.
 • Bij een neusbijholte-operatie haalt de arts de hele poliep weg. De arts kijkt met een kijkertje in de neus en de bijholten. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving of volledige narcose.

Soms komen poliepen na een operatie weer terug. Dit gebeurt vaker na een poliepextractie dan na een neusbijholte-operatie.