zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nekaandoeningen

De meest voorkomende nekklachten zijn zeurende pijn en stijfheid. Nekpijn kan geleidelijk komen opzetten als gevolg van verkrampte spieren in de nek en schoudergordel, maar kan ook plotseling ontstaan, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Hiermee gaat vaak hoofdpijn gepaard. Andere mogelijke klachten die voort kunnen komen uit de nek, zijn:

    i>duizeligheid of oorsuizen
  • concentratiestoornissen
  • uitstralende pijn naar armen
  • krachteloos of moe gevoel in schouders of armen
  • tintelingen in handen of vingers

Oorzaken

De meest voorkomende nekklacht is een zeurende pijn en stijfheid die geleidelijk ontstaat. Dit ontstaat als gevolg van verkrampte spieren in de nek en schouders. De uitstralingspijn van deze spieren kan vaak voor hoofdpijn zorgen, bijv. achter op de schedel of boven de ogen. De patronen kunnen variëren van persoon tot persoon. Nekpijn kan ook plotseling ontstaan door een verkeerde beweging of een ongeluk(je).

Behandeling

Je moet nekklachten niet verwaarlozen en zeker niet onderschatting. Bij ernstige klachten is het verstandig om een dokter te bezoeken. Ook als je je zorgen maakt kun je beter een huisarts bezoeken. In overleg met een huisarts zal een behandelmethode worden bepaald. In sommige gevallen worden pijnstillers en eventueel ook spierontspanners verstrekt. Op de plaats van de pijn zijn cortisone-inspuitingen een mogelijk.