Uitgelichte nachtmerries specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een nachtmerries specialist in uw regio
Informatie over nachtmerries
Nachtmerries
Naar schatting heeft een half miljoen mensen in Nederland last van nachtmerries. Bij kinderen gaan ze vaak vanzelf weg, volwassenen kunnen proberen hun droomgewoonten te veranderen.
Wat zijn nachtmerries?
Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen waaruit de dromer doorgaans wakker schrikt. Bijna altijd heeft de dromer na de nachtmerrie een duidelijke herinnering aan de vervelende situatie die net gedroomd is. De nachtmerries kunnen variƫren van een achtervolging, vallen, verdrinken, het herhalen van een vervelende gebeurtenis, anderen zien overlijden tot alles wat een mens angst kan aanjagen.
Wie heeft er last van nachtmerries?
Nachtmerries komen vrij vaak voor. Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Zo`n 7-10% van de Nederlandse bevolking heeft vaker een nachtmerrie (meer dan een keer per maand) en 2-3% heeft meerdere nachtmerries per week. Dit zijn maar liefst een half miljoen mensen in Nederland. Geschat wordt dat evenveel mensen in Nederland een probleem hebben met nachtmerries.
De gevolgen van nachtmerries
Door het wakker schrikken verstoren nachtmerries de slaap. Hierna kan het even (en soms heel lang) duren voordat je weer in slaap valt. Ook als je niet wakker schrikt, kunnen nachtmerries heel vervelende gevolgen hebben. Nachtmerries zorgen voor extra stress en angst bij het wakker worden (de volgende morgen) of in het leven overdag.
Oorzaken van nachtmerries
Veel mensen hebben herhalende nachtmerries zonder dat zij weten hoe deze ooit zijn ontstaan. Verschillende oorzaken zijn bekend die kunnen leiden tot het ontstaan van nachtmerries. Dit zijn er enkele:
- Een vervelende gebeurtenis
- Een te levendige fantasie in combinatie met snel angstig zijn
- Het gebruik van medicijnen of andere middelen (bijv. drank en drugs)
Gaan nachtmerries weer weg?
Het vervelende aan nachtmerries is dat ze niet vanzelf weggaan. Hoewel je soms vanzelf minder nachtmerries kunt hebben (veel mensen hebben minder nachtmerries als ze op vakantie zijn), zijn er ook periodes waarin je meer nachtmerries kunt hebben (bijvoorbeeld tijdens periodes van stress). De hoeveelheid nachtmerries verschilt per week, maar als je eenmaal nachtmerries hebt, gaan ze niet zomaar weg. Ook als nachtmerries ontstaan als onderdeel van andere problemen, gaan ze niet zomaar weg. Als het probleem waardoor de nachtmerries zijn ontstaan verholpen is, blijven de nachtmerries vaak over. Een uitzondering hierop betreft kinderen. Zij hebben vaak voor hun twaalfde levensjaar last van nachtmerries. Bij de meeste kinderen gaan deze vanzelf weer weg.
Moeten nachtmerries verholpen worden?
Soms denken mensen dat het niet verstandig is om nachtmerries te verhelpen. Nachtmerries zouden een functie hebben. Nachtmerries zouden bijvoorbeeld een manier zijn om met vervelende gebeurtenissen om te gaan. Door ze `s nachts nog eens mee te maken zouden de nachtmerries helpen in het verwerkingsproces. Dit helpt alleen als de vervelende gebeurtenis recent is. Nachtmerries blijven echter vaak bestaan, lang nadat mensen een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt. De nachtmerries zijn dan een soort gewoonte geworden die is aangeleerd. Met deze nachtmerries wordt niets meer verwerkt. Het enige waar ze voor zorgen is een verstoorde slaap, veel angst en een verminderde kwaliteit van leven. Dit geldt voor alle herhalende nachtmerries. Ze zijn nog het beste te vergelijken met een horrorfilm die zichzelf keer op keer afspeelt. Het zijn vervelende gewoontes die op zichzelf geen doel dienen.
Nachtmerries video's
Nachtmerrie onderzoek
Jaap Lancee, van Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar nachtmerries.