zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Migraine

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt en erger wordt bij lichamelijke inspanning.
Migraine kan de volgende symptomen hebben:

  • matig tot heftig bonzende hoofdpijn
  • misselijkheid
  • Fel licht en hard geluid worden slecht verdragen.
  • een halfuur tot een uur voor het begin van de migraineaanval kan je schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Of je voelt tintelingen aan één kant van het lichaam.

Een migraineaanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over. Sommige mensen hebben slechts af en toe een migraineaanval, anderen hebben er regelmatig last van. Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend.

Behandeling

Wat kunt u zelf doen?

  • Stop bij de eerste verschijnselen van migraine uw bezigheden, neem rust en neem uw medicijnen. Het helpt niet om 'flink' te zijn en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan zelfs verergeren.
  • Leg aan anderen uit dat u migraine heeft en vertel duidelijk wanneer u een migraineaanval heeft. Dan begrijpen de mensen om u heen het als u uw werk wilt onderbreken of op bed wilt gaan liggen.
  • Heeft u last van migraine met aura? Dan heeft u een licht verhoogde kans op een beroerte (een bloedstolsel in de hersenen). Het is daarom extra belangrijk dat u niet rookt, omdat roken de kans op een beroerte vergroot.


Ontstaan van migraine

Migraine ontstaat doordat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Aanleg speelt hierbij een rol. Een aanval kan optreden na lang uitslapen of juist te kort slapen, na een nachtdienst of na stress. Meestal is er echter geen duidelijke aanleiding.

Migraine komt bij vrouwen ongeveer driemaal zo vaak voor als bij mannen. Ongeveer 60% van de vrouwen met migraine brengt deze hoofdpijn in verband met de menstruele cyclus.