zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Menstruatie, overmatig bloedverlies

Hevig bloedverlies kan voor iedereen iets anders betekenen. De een vindt hevig bloedverlies al veel, wanneer het meer is dan zij zelf gewend; anderen noemen het hevig omdat zij veel tampons of maandverband nodig hebben, doorlekken, en zich zeer vaak moeten verschonen. Een nauwkeurige definitie van hevig bloedverlies bestaat niet. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede worden meestal beschouwd als kenmerken van hevig bloedverlies. Of hevig bloedverlies een reden is tot verder onderzoek en eventuele behandeling, hangt af van uw klachten. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Alleen als er sprake is van bloedarmoede, wordt vaak wel behandeling geadviseerd.
Sommige vrouwen menstrueren altijd al hevig. Zij kennen het nauwelijks anders en hebben vaak geleerd ermee te leven. Bij veel vrouwen ontstaat de klacht na hun dertigste of veertigste jaar, vaak na het stoppen van de pil. Hevig bloedverlies heeft verschillende oorzaken, die ieder een andere aanpak vragen.
Ook is het vervelend dat vrouwen erg moe worden door het extreme bloedverlies.

Oorzaken

Hoeveel menstruatiebloed er zal komen is afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies, dit wordt verzorgd door hormonen die door de eierstokken worden aangemaakt. Als de hormoonspiegel daalt, word het slijmvlies afgestoten. Hierbij ontstaat de bloeding, ofwel de menstruatie. Als de overgang dichterbij komt, wordt de hormoonproductie onregelmatiger. Als gevolg hiervan word veel slijmvlies opgebouwd dat bij afstoting een sterke bloeding geeft. Bij gebruik van de pil, wordt er juist weinig slijmvlies opgebouwd. Hierdoor is het bloedverlies minder dan bij een gemiddelde menstruatie.
Ook veranderingen in de vorm van de holte van de baarmoeder(bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een poliep of een myoompje (vleesboompje)) kunnen overmatig bloedverlies tot gevolg hebben. Bij een baarmoeder met veel grote myomen kan er sprake zijn van hevig bloedverlies, net zoals bij adenomyose en endometriose. Dit zijn afwijkingen waarbij het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, ook in de wand van de baarmoeder of buiten de baarmoeder aanwezig is. Bij endometriose staan vaak pijnlijke menstruaties op de voorgrond. Een enkele keer kan de oorzaak gelegen zijn in afwijkingen in de bloedstolling of medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Ook door een spiraaltje kan het bloedverlies toenemen.

Behandeling

Wanneer er afwijkingen gevonden worden die heftige bloedingen kunnen verklaren, zoals poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte, zal de gynaecoloog met u bespreken of het mogelijk is deze te verwijderen en hoe dit kan gebeuren. Vaak zal een hysteroscopische operatie geadviseerd worden (operatie via een dun buisje dat in de baarmoeder wordt ingebracht). Hierover bestaat een aparte brochure, Therapeutische hysteroscopie. Bij een heel grote baarmoeder met veel vleesbomen zal soms over een baarmoederverwijdering worden gesproken.
Als geen duidelijke verklaring voor de hevige menstruaties wordt gevonden, zijn verschillende behandelingen mogelijk: behandelingen met medicijnen, een capsule met progesteron die in de baarmoeder wordt ingebracht, operatieve behandelingen van het baarmoederslijmvlies en verwijdering van de baarmoeder.
Bij de meeste behandelingen worden de menstruaties minder hevig en soms is er helemaal geen bloedverlies meer. Het effect van de behandeling op langere termijn is niet altijd blijvend. Het is niet altijd te voorspellen welke behandeling voor u het meest geschikt is. Doorgaans wordt geadviseerd met de minst ingrijpende behandeling te beginnen. Verwijdering van de baarmoeder wordt meestal pas als laatste mogelijkheid geadviseerd. U kunt de voor en nadelen van de verschillende behandelingen met de gynaecoloog bespreken.

 
Menstruatie, overmatig bloedverlies video's
Menstruatie, overmatig bloedverlies medicijnen
Menstruatie, overmatig bloedverlies behandeling
Menstruatie, overmatig bloedverlies behandeling op de kaart
Google leads