Uitgelichte meckelsdivertikel specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een meckelsdivertikel specialist in uw regio
Informatie over meckelsdivertikel
Meckel divertikel
Een Meckel divertikel is een uitstulping in de wand van de dunne darm. De uitstulping (divertikel) is een overblijfsel van de verbinding tussen de navel en de darm bij het ongeboren kind. Normaal gesproken gaat deze verbinding voor de geboorte weg. Bij 1-3% van de mensen blijft er een stukje van zitten. De uitstulping is ongeveer vijf centimeter lang en zit soms vast aan de binnenkant van de navel. Een Meckel divertikel komt vrij vaak voor, iets meer bij jongens dan bij meisjes. Veel mensen weten niet dat ze er een hebben. Aan de buitenkant is er niets van te zien. En een divertikel veroorzaakt bijna nooit klachten. Maar soms gebeurt het dat een Meckel divertikel een bloeding, ontsteking (|diverticulitis (P2)|) of darmverstopping veroorzaakt. Dat kan gevaarlijk zijn. De arts zal u dan met spoed opereren. Hiermee voorkomt zij andere problemen, zoals een |buikvliesontsteking (P1)| of het afsterven van (een deel van) de darm.
Oorzaken
Het is onbekend hoe een Meckel divertikel ontstaat. Het is een aangeboren afwijking die ontstaat in de derde maand van de zwangerschap. Er is geen verband aangetoond tussen andere aangeboren afwijkingen en een Meckel divertikel. Ook bestaat er geen verband tussen een Meckel divertikel en problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Het is niet bekend of een Meckel divertikel een erfelijke oorzaak heeft.
Klachten
Als het al klachten geeft, komt dit in 80% van de gevallen voor in de eerste 15 levensjaren. Klachten kunnen worden veroorzaakt door ontsteking, bloeding of perforatie. Minder frequent treedt obstructie van de darm op, vaak als gevolg van afknelling door een bindweefselstreng aan de top van het divertikel, door het om de as draaien van het divertikel (volvulus) of doordat het divertikel in de darm wordt ingestulpt (invaginatie). Klachten kunnen lijken op een blindedarmontsteking (appendicitis). Het is dan ook gebruikelijk om tijdens een operatie in het geval van een niet duidelijk ontstoken appendix altijd te controleren of er een Meckels divertikel aanwezig is.
Behandeling
Het Meckel divertikel wordt verwijderd met een operatie als een bloeding, een ontsteking, een darmafsluiting of een darmperforatie ontstaat. Wanneer een darmafsluiting of een darmperforatie ontstaat is een spoedoperatie noodzakelijk om levensbedreigende complicaties te voorkomen. De chirurg kan het Meckel divertikel verwijderen via een gewone buikoperatie (laparotomie) of via een kijkoperatie (laparoscopie). De methode is onder andere afhankelijk van de ernst van de klachten en of er complicaties zijn. Ook als het divertikel bij toeval wordt ontdekt tijdens een andere buikoperatie zal de chirurg deze verwijderen. Dit doet hij om complicaties in de toekomst te voorkomen.