Uitgelichte mastopathie specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een mastopathie specialist in uw regio
Informatie over mastopathie
Mastopathie
Mastopathie is de verzamelnaam voor goedaardige knobbels, onregelmatigheden en pijn in de borsten. Mastopathie kan in beide borsten, maar ook in één borst voorkomen. Zeker 10 % van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van mastopathie. Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten die regelmatig gespannen aanvoelen en niet altijd aanraking verdragen. Bij mastopathie kunt u één of meerdere knobbels, strengetjes of schijfjes voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms komt er heldere, witte, gelige of groenige afscheiding uit de tepel(s). Er kunnen cysten (cysteuze mastopathie) of bindweefselknobbels (fibroadenomen) ontstaan. Beide problemen worden mede veroorzaakt door de invloed van hormonen op het borstklierweefsel. Ook pijn in de borsten (mastodynie), met of zonder knobbels, komt vrij vaak voor. Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten vaak weer af. Daarnaast komt mastodynie tijdens of na de overgang ook regelmatig voor. Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening. Vrouwen met mastopathie hebben geen verhoogde kans op borstkanker.
Oorzaken
De oorzaak van mastopathie is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat hormonen invloed hebben op de klachten. Veel vrouwen hebben er vooral vóór hun menstruatie last van. Grote veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen ook invloed hebben op mastopathie. Dit zijn:
- zwangerschappen
- stoppen met de pil
- weghalen van de baarmoeder
- weghalen van de eierstokken
- overgang
Behandeling
Er kan veel worden gedaan om de overgevoeligheid te verminderen: Behandeling zonder hormonen
- Ondersteunende maatregelen: Begin met de aanschaf van een goed sluitende (sport) beha zonder beugels met brede schouderbanden en zorg voor warmte in de vorm van een vest of trui.
- Dieet: Sommige vrouwen hebben er baat bij als zij minder of geen koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas gebruiken.
- Teunisbloemolie: Teunisbloemolie (primrose oil) is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen.
- Pijnbestrijding: Bij pijnklachten kunnen paracetamol of nsaid?s goed helpen.
- Het slikken van een anticonceptiepil kan de klachten soms verminderen. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat juist het stoppen met de pil of het veranderen van conceptiepil helpt.
- Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is een hormonale behandeling te overwegen.
- Bij mastopathie op één duidelijke plek in de borst kan deze plek operatief worden verwijderd. Dit geeft echter geen garantie dat de klachten verdwijnen. Bovendien kan mastopathie elders in de borst opnieuw ontstaan.
- Bij onhoudbare pijn en bij falen van alle andere therapieën kan in het uiterste geval amputatie van de borsten plus reconstructie worden overwogen.