Maagportiervernauwing

Uitgelichte maagportiervernauwing specialisten

Vind een maagportiervernauwing specialist in uw regio

Informatie over maagportiervernauwing

Maagportiervernauwing

Pylorushypertrofie wordt ook wel pylorusstenose of hypertrofische pylorusstenose genoemd en is een maagaandoening die baby's treft. Bij deze aandoening is sprake van een verstoring van het maagledigingsproces door een vernauwing (stenose) van de maaguitgang, namelijk bij de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Hier bevindt zich een kringspier, de maagportier (pylorus), waar normaal gesproken de voeding en de rest van de maaginhoud passeert. Bij pylorushypertrofie is deze kringspier in dikte toegenomen (hypertrofie), waardoor de voeding niet meer kan passeren. De maagportier gaat niet goed open, of niet op het juiste moment, zodat de druk in de maag oploopt en de maaginhoud via de mond krachtig naar buiten spuit. Soms houdt het kind zo weinig voeding binnen dat de groei achterblijft. De oorzaak van het verdikken van deze spier is niet bekend. Wel komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Ook komt het in bepaalde families meer voor.

Symptomen

De klachten beginnen meestal rond de vierde tot zesde levensweek na de geboorte. De symptomen zijn:

  • Vaak voeding spugen, meestal explosief met een boog. Soms spugen kinderen pas na drie à vier voedingen ineens een grote hoeveelheid oude voeding.
  • Het kind is erg hongerig en groeit niet of onvoldoende. Soms kan dit zelfs tot uitdroging leiden. Dit is te merken doordat het kind weinig plast.
  • Vaak zijn er in de bovenbuik duidelijke bewegingen zichtbaar. Dit komt omdat de maag sterk samenknijpt.
  • Het kind is vaak gespannen en heeft een zorgelijk uiterlijk.

Behandeling

Zodra de diagnose is gesteld, wordt allereerst met voeden gestopt. Er wordt een slangetje via de neus in de maag gelegd om de maagsappen te laten onderzoeken. Het is belangrijk dat vóór de operatie de baby voldoende vocht en zouten krijgt om het verlies aan te vullen. Aan de hand van bloedonderzoek zal de arts vaststellen of het vocht en de zouten voldoende zijn aangevuld. Als de bloeduitslagen normaal zijn, kan de chirurg de baby opereren. In principe zal de chirurg een kijkoperatie verrichten. Door een kijkbuis bij de navel in de buik in te brengen en de buikholte op te blazen met koolzuurgas, kan de pylorus in zicht worden gebracht. Met 2 instrumenten die via de buikwand in de buikholte worden ingebracht, wordt de pylorus ingesneden en gespreid. Als de baby na de operatie 2 flesjes heeft gedronken zonder te spugen, mag het kind mee naar huis. Uw kind mag de eerste vijf dagen na de operatie niet in bad. Af- spoelen onder de douche mag wel.