zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Lymfevatontsteking

Inhoud

Lymfevatontsteking wordt ook wel lymfangitis genoemd en is een ontsteking van een lymfevat, meestal als gevolg van een plaatselijke infectie. In de volksmond wordt het vaak 'bloedvergiftiging' genoemd. Lymfangitis ontstaat bijna altijd aan een arm of een been.

Oorzaken

Wanneer ziektemakers zoals bacteriën door een beschadiging van de huid in de lymfebaan terecht komt kan hierlymfangitis aan de armin een infectie en ontsteking ontstaan. De lymfangitis verplaatst zich via de lymfebaan richting het eerstvolgende lymfeklier station.

Lymfangitis kan al na een zeer kleine beschadiging van de huid ontstaan zoals een schaafwond, een splinter of een insectenbeet. Soms is er ook al sprake van een uitgebreider infectie zoals erysipelas (wondroos) vóórdat de lymfangitis verschijnt: de lymfangitis ontstaat dan vanuit het wondroos-gebied.

Symptomen

De verschijnselen zijn: koorts, hoofdpijn en een algeheel gevoel van ziekzijn.

De aangedane lymfvaten worden gevoelig en er kunnen op de huid boven de ontstoken vaten warme, rode strepen ontstaan die kunnen lopen tot in de oksel of de liezen. Lymfklieren die in de buurt liggen, kunnen gaan zwellen. Soms komen er zweren in de huid boven die lymfvaten

Behandeling

Indien u deze symptomen heeft, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen, zonodig via de spoedeisende hulp, zodat u direct met een antibioticakuur kunt beginnen.

Daarnaast is het goed schoonmaken en -houden van de wond van belang.

Er moet worden voorkomen dat de infectie zich kan uitbreiden tot in de bloedstroom want dan kan bloedvergiftiging of sepsis ontstaan. Dit is een gevaarlijke, levensbedreigende aandoening.

 
Lymfevatontsteking linken
Lymfevatontsteking behandeling
Lymfevatontsteking behandeling op de kaart
Google leads