zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Lymfekliervergroting

Een lymfekliervergroting is een vergroting van een lymfeklier door ophoping van lymfocyten. Deze ophoping vindt meestal plaats als gevolg van een reactie op (plaatselijke) infectie en ontsteking door micro-organisen, zoals bacteriën en virussen. Normaal gesproken zijn lymfeklieren zo groot als een erwt maar soms zwellen ze op tot de grootte van een knikker. Soms kunnen ze door de huid heen gevoeld worden.

In het lichaam zijn vele honderden lymfeklieren. Grote aantallen bevinden zich vooral in de hals en onder de kaak, in de oksels en in de liezen. Vergrote halsklieren komen met name bij kinderen zeer vaak voor.

Oorzaken

Meestal duidt een vergrote lymfeklier op iets onschuldigs. In zeldzame gevallen kunnen vergrote lymfeklieren echter ook op een ernstige aandoening duiden.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een vergrote lymfeklier:

  • Een infectie: door virussen, bacteriën, parasieten en schimmels.
  • Systeemaandoeningen: bijvoorbeeld reumatoïde artritis (een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam) en lupus erythematodes (een auto-immuunziekte die uw huid, gewrichten en interne organen kan aantasten).
  • Metastasering of uitzaaiing: Via de lymfeklieren en lymfevaten komen de kankercellen elders in het lichaam terecht.
  • kanker van de lymfeklieren: bijvoorbeeld non-Hodgkin- en Hodgkin-lymfomen.


Wanneer u ongerust bent over de oorzaak van een vergrote lymfeklier neem dan contact op met uw huisarts.