zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Luchtwegaandoening (door slechte lucht)

Allerlei factoren kunnen een aandoening van het luchtwegsysteem veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is het inademen van bepaalde stoffen zoals kolenstof, giftige dampen en vervuilde lucht. Vooral sigarettenrook staat hierom bekend. Door de giftige werking van rook kan ontsteking en de vorming van een tumoren ontstaan.

Beroepslong- en luchtwegaandoeningen

Stof, bacteriën, plantaardige producten en vezels zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de meldingen van beroepslong- en luchtwegaandoeningen. De meeste meldingen komen uit de bouw gevolgd door de industrie en de gezondheidszorg.
Tot de beroepsgebonden long- en luchtwegaandoeningen behoren:

  • Aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals (allergische) neusklachten (rhinitis), voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) en stemproblemen (heesheid).
  • Aandoeningen van de lagere luchtwegen, zoals astma en chronische luchtwegobstructie (COPD).
  • Aandoeningen van de longen, zoals toxische inhalatiekoorts (een griepachtig beeld door het inademen van bepaalde stoffen), extrinsieke allergische alveolitits (een longontsteking op allergische basis), stoflongen en overige interstitiele longaandoeningen ( aandoeningen in het longweefsel zelf).

Ook bepaalde infectieziekten en longkanker kunnen het gevolg zijn van beroepsmatige blootstelling.

Deze aandoeningen kunnen ook door andere dan beroepsgebonden oorzaken ontstaan en kunnen dan ook pas als beroeps(gebonden) worden beschouwd wanneer de relatie met het werk vastgesteld kan worden.

 
Luchtwegaandoening (door slechte lucht) linken
Luchtwegaandoening (door slechte lucht) behandeling
Luchtwegaandoening (door slechte lucht) behandeling op de kaart
Google leads