Longontsteking

Uitgelichte longontsteking specialisten

Vind een longontsteking specialist in uw regio

Informatie over longontsteking

Longontsteking

Longontsteking of pneumonie is een ontsteking van de longblaasjes (alveoli) en het omringende weefsel, vaak veroorzaakt door een infectie. Indien beide longen zijn ontstoken is er sprake van een dubbele of bilaterale longontsteking.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van een longonsteking zijn virussen. Deze nemen het grootste deel van de longonstekingen voor rekening. Er zijn echter honderden micro-organismen die het kunnen veroorzaken. Longontsteking kan ook worden veroorzaakt door vloeistoffen, voedsel of zelfs kleine voorwerpen. Er wordt in dit geval gesproken van een aspiratiepneumonie. Het komt vaak voor bij personen met een slecht slikreflex. Dit kan voorkomen door ouderdom of verlamming. Als iemand onder narcose is of bewusteloos kan er braaksel, bloed of pus worden ingeademd. In de longen vormen deze stoffen een goede voedingsbodem voor bacteriën met een longontsteking als mogelijk gevolg.

Symptonen

De symptomen van een longontsteking zijn als volgt:

  • koorts.
  • hoesten.
  • kortademig.
  • snelle ademhaling.
  • pijn op de borst.
  • neusvleugelen (alleen bij kinderen).

Behandeling

Als er geen sprake is van een heftige longontsteking dan kan het thuis behandeld worden met medicatie. Afhankelijk van de oorzaak worden er verschillende medicatie voorgeschreven. Dit is meestal een antibiotica kuur aangezien het vaak niet duidelijk is of het komt door een virus of bacterie. Doordat er ook vaak koorts aan te pas komt en pijn op de borst worden er doorgaans ook pijnstillers gebruikt.