zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Lipkanker

Inhoud

Tumoren op de lip bevinden zich vrijwel altijd op de onderlip. De tumor begint vaak als een blaartje, zweertje of kloofje dat niet wil genezen. Lipkanker komt vooral voor bij mannen na het veertigste levensjaar.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit een operatie en/of bestraling met of zonder chemotherapie. Regelmatig worden meerdere behandelingen gelijktijdig of na elkaar gegeven, zoals een bestraling na een operatie. De bestraling vernietigt eventuele niet waarneembare, kankercellen die tijdens de operatie zijn achtergebleven. Hierdoor vergroot bestraling de kansen op een genezing.

Oorzaak van lipkanker

Lipkanker kan ontstaan door langdurige sterke prikkeling van de lip. Hierdoor ontstaan afwijkingen in de cellen van het weefsel en beginnen cellen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen.

Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van lipkanker:

  • Roken.
  • Tabak pruimen.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Overmatige blootstelling aan zonlicht.

Symptomen van lipkanker

Als je lipkanker hebt is één van de eerste symptomen een steeds terugkerend kloofje, korstje, blaasje en zweertje op je lip. Vaak op de onderlip. Ook kan de lipstructuur veranderen. Dit kan door de vorming van abnormaal epitheel of leukoplakie. Leukoplakie is een witte verkleuring van het slijmvlies door een chronische ontsteking. Vervolgens kan het blaasje uitgroeien tot een etterende tumor. Wanneer het gezwel niet behandeld wordt, kan de kanker uitzaaien naar omliggend weefsel.

Diagnose van lipkanker

Wanneer je last krijgt van een steeds terugkerende lipblaasje of een pijnlijke lip, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze zal je doorverwijzen naar een specialist, waar een biopt genomen kan worden. Onderzoek kan vaststellen of het om lipkanker gaat. Wanneer dit het geval is, zal de behandeling gestart worden