zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Liesgezwel (tumor)

Inhoud

In je lies kunnen zwellingen optreden. Een liesgezwel kan verschillende redenen hebben. In sommige gevallen is het een kwaadaardige tumor.

Behandeling

Het liesgezwel kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van wat de oorzaak van het liesgezwel is. Bij een liesbreuk, zal waarschijnlijk een operatie volgen. Een SOA of ontsteking kan vaak worden behandeld met antibiotica. Mocht het gaan om een kwaadaardige tumor, zal de oncoloog, afhankelijk van de situatie, kunnen kiezen voor een operatie, bestraling en/of chemotherapie.

Oorzaken

Een zichtbare/voelbare zwelling in de lies wordt meestal veroorzaakt door een liesbreuk (hernia inguinalis)(Zie ook: Liesbreuk)
Ook kan er sprake zijn van een vetgezwel (lipoom) of een cyste in de lies. (Zie ook: cyste) Daarnaast kan sprake zijn van een zwelling van een lymfklier in de lies door een ontsteking. Bij mannen kan er ook sprake zijn van teelbalontsteking of een draaiing van de zaadbal (testiculaire torsie). (Zie ook: testikel gedraaid)
Een liesgezwel kan ook veroorzaakt worden door besmettelijke geslachtsziekten, zoals chlamydia, herpes genitalis of gonorroe. Allergische reacties kunnen ook de oorzaak van een gezwel in de lies zijn.
Hiernaast kan een liesgezwel worden veroorzaakt door lymfklierkanker (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Hodgkin), leukemie of uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam (metastasen). Een kwaadaardige tumor in de lies is zeer zeldzaam. Bij mannen kan het liesgezwel worden veroorzaakt door teelbalkanker.

Symptomen

Het liesgezwel kan aanvoelen als een vaste of harde bult in je lies. Het gezwel kan ook zacht en week aanvoelen. Als het gezwel is veroorzaakt door een liesbreuk kan het gemakkelijk weggeduwd worden. Daarnaast kun je bij een liesbreuk last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pijn in de lies.
  • Lage buikpijn.
  • In geval van een acute beknelling van de breuk: misselijkheid of braken.
  • Is de bult in je liesstreek een gevolg van een ontsteking, dan kun je last krijgen van koorts met roodheid en warmte rond het getroffen gebied.

  • Hiernaast kun je in het geval van een geslachtsziekte de volgende klachten krijgen:
  • Gele, pusachtig afscheiding uit penis of vagina.
  • Bloed in je urine (hematurie).

Diagnose

Omdat de zwelling in je lies een symptoom kan zijn van een levensbedreigende ziekte, zoals teelbalkanker bij mannen, moet je bij het ontdekken hiervan onmiddellijk een arts raadplegen. Deze zal eerst een lichamelijk onderzoek verrichten. Aan de hand hiervan kan een vervolgonderzoek gestart worden. Zo kan met behulp van echografie of CT of MRI scan bekeken worden wat de oorzaak van het knobbeltje in de liesstreek.