zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Levercirrose

Inhoud

Levercirrose is de verzamelnaam voor meerdere chronische leverziekten. Cirrose vindt altijd alleen plaats in de lever en is een onomkeerbaar proces waarbij de levercellen worden omgezet naar littekenweefsel. Het is een proces dat langzaamaan steeds erger wordt. De lever is dan overbelast en continu ontstoken.

De levercellen sterven hierdoor af en worden vervangen door bindweefsel. Het gevolg is dat de lever groter wordt. Door het afsterven van levercellen moeten de functies van de lever door steeds minder cellen worden vervuld.

Oorzaak

Cirrose kan veroorzaakt worden door ontsteking (hepatitis B), vergiftiging of langdurig overmatig alcoholgebruik. Door middel van lichamelijk onderzoek en een aantal eenvoudige testen kan de huisarts meestal de oorzaak achterhalen.

Symptomen

Leverafwijkingen blijven vaak onopgemerkt bij veel mensen en komen pas na vele jaren aan het licht.
Als de lever onvoldoende werkt, heeft dat gevolgen voor het hele lichaam:

  • Moeheid.
  • Weinig eetlust.
  • Stervormige bloedvaatjes in de huid en vetbobbeltjes.
  • Rode vlekken op de handen.
  • Bij vrouwen: pigmentvlekken in het gezicht.
  • Bij mannen: vergroting van de borsten optreden.
  • Geelzucht: galkleurstoffen onvoldoende worden verwijderd.
  • Pijn in de bovenbuik.
  • Opgezette buik: dit wordt veroorzaakt door waterzucht in de buikholte.
  • Bloedingen: de aanmaak van verschillende stollingsfactoren waarbij de lever een rol speelt schiet tekort.

Eén van de voornaamste doodsoorzaken bij levercirrose zijn bloedingen

Behandeling

Levercirrose is een onomkeerbaar proces dat niet te genezen is. Schade aan de lever is onherstelbaar. De lever is een groot orgaan met veel reservecapaciteit. Het is dus van groot belang om het proces van levercirrose tot stilstand te brengen.

Wanneer een deel van de lever gezond is en blijft, kan iemand soms goed verder leven. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe groot het resterende, gezonde deel van de lever is.

Wanneer de oorzaak van de levercirrose bekend is, wordt dit vaak het doel van de behandeling. Bijvoorbeeld Hepatitis B of C, wat soms behandeld kan worden met medicijnen. Als de ziekte geneest stopt de vorming van nieuw littekenweefsel.

Levertransplantatie
Wanneer een te groot deel van de lever beschadigd is, is een levertransplantatie de enige mogelijkheid. Dit is echter een ingrijpende operatie met een grote kans op complicaties.