zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Laryngitis

Inhoud

Laryngitis betekent ontsteking aan het strottenhoofd. Het strottenhoofd verbindt de achterkant van de keel met de luchtpijp. De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor irritatie of ontsteking van het strottenhoofd. Bijvoorbeeld door overbelasting van de stembanden en infecties als gevolg van virussen. Tevens kan irritatie of een ontsteking optreden door rook, chemische stoffen, overmatige warmte of radioactieve straling. Bij een virusinfectie kan als complicatie een bacteriële infectie optreden. Een acute ontsteking wordt vaak voorafgegaan door een infectie van de neus- en keelholte, meestal een gewone verkoudheid.

Symptomen

Je kan pijn in de adamsappel krijgen en kort daarna schor worden. De stem verdwijnt in sommige gevallen. Sommige mensen vinden dit erg verontrustend, maar het is slechts tijdelijk zolang de stembanden ontstoken zijn. Je kan ook lichte koorts hebben en moeten hoesten.
Meestal word een virale laryngitis de eerste 2 tot 3 dagen erger. Daarna worden de symptomen minder en verdwijnen ze. Meestal verdwijnen de symptomen binnen een week. Het kan zijn dat de stem in de week erna nog schor is, zelfs als de symptomen geheel zijn verdwenen. Dit komt doordat de ontsteking van de stembanden soms wat langer nodig heeft om te genezen

Combinaties
Laryngitis kan voorkomen in combinatie met een ontstoken keel, ontstoken amandelen, een verkoudheid of een griep. In deze gevallen kan ook sprake zijn van andere symptomen, zoals een zere keel, hoofdpijn, vermoeidheid, opgezette nekklieren, een loopneus, pijn bij het slikken en algemene pijn.

Ademhalingsproblemen en pseudokroep
Ademhalingsproblemen zijn een weinig voorkomende complicatie. Ze kunnen voorkomen als de ontsteking dermate ernstig van aard is dat de luchtpijp vernauwd raakt. WDit wordt pseudokroep gnoemd. Dit komt bij volwassenen bijna niet voor, maar soms wel bij jongere kinderen. Kinderen hebben namelijk een smallere luchtpijp. Als je moeite hebt met ademhalen op het moment dat je laryngitis hebt, raadpleeg dan een arts.
Zie ook pseudokroep.

Behandeling

Het is belangrijk om niet of zo weinig mogelijk te praten, veel te drinken, geen alcohol te nuttigen en niet te roken. Ook kan het helpen de kamertemperatuur gelijkmatig en warm te houden en de lucht met een luchtbevochtiger of verdamper te bevochtigen. Wanneer sprake is van een bacteriële infectie kunnen antibiotica worden voorgeschreven.

Gorgelen met een zoutoplossing kan de keel verzachten. Ijskompressen op de keel en stomen met etherische oliën, zoals benzoë-, pijnboom-, menthol- of eucalyptusolie, kunnen verlichting geven.

Als sprake is van één of meerdere van de volgende zaken, raadpleeg dan een arts:

  • Symptomen die ernstig van aard zijn.
  • Griepachtige symptomen die na 3 tot 4 dagen niet overgaan.
  • Schorheid van de stembanden die langer dan 2 tot3 weken aanhoudendt.
  • Zwelling van de nekklieren zonder dat sprake is van ontstekingsverschijnselen.
  • Zwelling van de nekklieren die niet binnen 2 tot 3 weken na de ontsteking weggaat.