zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Knobbels van Heberden

Noduli van Heberden, ofwel Knobbels van Heberden, zijn in de geneeskunde benige verdikkingen aan de eindkootjes van de vingers. Ze wijzen meestal op slijtage van deze gewrichten (artrose) en zijn soms wat pijnlijk en hinderlijk, maar leiden niet tot ernstige invaliditeit.

Symptomen van de noduli van Heberden

De noduli van Heberden ontstaan door artrose, dus naast de verdikking van de eindkootjes van de vingers gaat het gepaard met symptomen van artrose.

Klachten die passen bij artrose in de handen zijn:

  • Pijn bij het bewegen van het gewricht.
  • Stijfheid van de gewrichten met name 's ochtends.
  • Bewegingsbeperking in de gewrichten.

Doordat de handen zo vaak worden gebruikt bij dagelijkse bezigheden, kan de pijn en beperking als erg vervelend en invaliderend worden beschouwd.

Probeer bij veel pijn de aangedane vinger te ontzien bij dagelijkse activiteiten.
Soms kunnen oefeningen helpen, zoals vingers strekken en spreiden. Oefeningen kunnen helpen bij het behoud van kracht en de beweeglijkheid. Soms wordt aangeraden een spalk te dragen.

Omdat de belangrijkste klacht van artrose pijn is, hebben pijnstillers een belangrijke rol bij de behandeling van klachten. Er zijn verschillende soorten pijnstillers:

  • Paracetamol: een veilige pijnstiller, die, wanneer deze consequent wordt gebruikt, een goed effect geeft.
  • NSAID's: deze groep van pijnstillers omvat bijvoorbeeld naproxen en diclofenac. Het zijn krachtige pijnstillers. Soms zijn er bijwerkingen, waaronder maagklachten. Het voordeel van deze medicijnen is dat ze ook een ontstekingsremmend effect hebben.
  • Opiaten: dit is de groep van morfineachtige medicijnen die kunnen variëren van licht (tramadol, temgesic) tot zwaar (durogesic, morfine). Deze medicijnen hebben géén ontstekingsremmend effect. Voor artrose worden deze middelen niet vaak gebruikt, omdat ze nogal wat bijwerkingen kunnen hebben.