Uitgelichte kiespijn specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een kiespijn specialist in uw regio
Informatie over kiespijn
Kiespijn
Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben en in verschillende varianten voorkomen. De pijn kan constant aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook naar voren komen tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk dat u uw tandarts om advies vraagt.
Mogelijke oorzaken van kiespijn
Kiespijn kan worden veroorzaakt door tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd. Het beschermende glazuur rond het tandbeen is dan aangetast door bacteriën, waardoor warmte en koude makkelijker tot de zenuw doordringen. De tandarts kan in dat geval het aangetaste tanddeel wegboren en het gat weer opvullen. Dit is een definitieve oplossing van de kiespijn. Kiespijn kan ook een oorzaak van binnenuit hebben, zoals een ontsteking van het zenuw- of wortelkanaal. Vroeger betekende dat onherroepelijk trekken, tegenwoordig betekent het een wortelkanaal- of zenuwbehandeling om van je kiespijn af te komen. De tandarts verwijdert de zenuw en maakt het kanaal schoon. De tand of kies kan dan nog jaren mee zonder dat je last hebt van kiespijn. Soms is er sprake van een relatie tussen een gebitsprobleem en tamelijk vage klachten elders in het lichaam. Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in kiespijn.
Pijnstilling bij kiespijn
Kiespijn of tandpijn verlangt vaak méér dan alleen een pijnstiller, dat zal duidelijk zijn. Bijna altijd is er sprake van de noodzaak tot een tandheelkundige ingreep. Van eenvoudig, zoals het boren en vullen van een gaatje, tot ingrijpend. Pijnstillers kunnen je helpen tijdens de periode waarin je nog moet wachten op een ingreep. Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen eerste keuze omdat ze ontstekingsremmend werken. Als sprake is van bloedingen, na het trekken van een kies of de behandeling van een abces, is het verstandiger om een pijnstiller met paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Dit verkleint het risico dat de bloeding langer duurt dan nodig is. Meestal zal de tandarts of kaakchirurg zelf al een recept voor een passende pijnstiller meegeven. Pijnstilling is ook erg prettig om te gebruiken als je al geholpen bent voor een klacht, maar nog kampt met de naweeën van de behandeling. Ter voorkoming van een mondinfectie worden na de behandeling soms mondspoelingen voorgeschreven. Ook als er een verstandskies doorkomt, kun je pijnstillers gebruiken. Bij lang niet iedereen ontwikkelen de verstandskiezen zich. Doen ze dat wel, dan gebeurt dat op volwassen, of bijna-volwassen leeftijd (vandaar de naam "verstandskiezen"). Omdat het gebit dan zijn eigenlijke vorm al heeft en de eerdere tanden en kiezen hun plaats al hebben opgeëist, kan het doorkomen van verstandskiezen pijnlijk zijn. Deze pijn is ook een vorm van kiespijn.
Kinderen en kiespijn
Kinderen kunnen behoorlijk last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Voor hen zijn er speciale zalven of druppels die de pijn verlichten, zodat ze minder last hebben van de tand- of kiespijn.
Voorkomen van kiespijn
Iedereen heeft wel eens een keertje kiespijn. Door je gebit en tandvlees goed te verzorgen en regelmatig een controlebezoek aan de tandarts en mondhygiënist te brengen, verklein je de kans op kiespijn.
Kiespijn video's
Een gaatje
Een gaatje vullen.
Wortelkanaalbehandeling
Wortelkanaalbehandeling video.