Uitgelichte kattenkrabziekte specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een kattenkrabziekte specialist in uw regio
Informatie over kattenkrabziekte
Kattenkrabziekten
Kattenkrabziekte is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie van het soort Bartonella henselae. Deze bacterie bevindt zich onder andere in het speeksel en onder de klauwen van katten. Vaak zijn het jonge poesjes die de bacterie onder hun klauwen hebben en door het krabben de bacterie overdragen op de mens. Hier komt ook de naam kattenkrabziekte vandaan.
Oorzaak
De kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een kattenbeet of kras op de huid. De bacterie komt onder de klauwen van de kat doordat deze zich likt. Daarnaast kan iemand ook geïnfecteerd raken wanneer een hij of zij een besmette kat aait en vervolgens in de ogen wrijft. Was de handen dus altijd na het aanraken van een kat. Veel mensen met een kattenkrabziekte kunnen zich niet herinneren dat ze gekrabd of gebeten waren.
Symptomen
Zo'n drie tot vijf dagen na het contact met de kat ontstaan één of meerdere knobbeltjes van een paar millimeter groot op de plek waar de krab of beet plaatsvond. De knobbeltjes ontwikkelen zich tot blaasjes en na een paar dagen vormt zich een korstje. De blaasjes genezen vanzelf weer. Na een week of twee kan plaatselijk een lymfeklierontsteking ontstaan. Dit is te merken aan vergrote en pijnlijke lymfeklieren. Meestal raken de lymfeklieren bij het hoofd, in de oksel, de hals of de elleboogplooi ontstoken. Meestal verdwijnt deze lymfeklierontsteking weer vanzelf na zo'n zes weken. Bij ongeveer 15 procent ontstaat een abces (een met pus gevulde verdikking) op de plaats van de aangedane lymfeklier. Als de krab of beet in de buurt van het oog is geweest, kan een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog ontstaan. Ongeveer een derde van de mensen krijgt te maken met koorts en hoofdpijn. Dit ziektebeeld kan een paar dagen tot weken aanhouden.
Diagnose
De diagnose kattenkrabziekte wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. Monsters die uit de ontstoken lymfeknopen zijn afgenomen, worden via speciale microscopische technieken onderzocht om te kijken of de bacterie aanwezig is. Serologisch onderzoek, waarbij wordt nagegaan of in het bloed antistoffen tegen de bacterie aanwezig zijn, spelen eveneens een rol bij het bevestigen van de diagnose kattenkrabziekte.
Behandeling
Bij de meeste mensen verdwijnt de kattenkrabziekte zonder enige behandeling. Het behandelen van de ziekte gebeurd in de meeste gevallen door het onderdrukken van symptomen zoals pijn en koorts. bijvoorbeeld paracetamol helpt hiertegen. In sommige gevallen kan een arts besluiten om een antibioticakuur voor te schrijven. Dit zal alleen het geval zijn wanneer de gezwollen lymfeklieren langer dan 2 tot 3 maanden pijnlijk aanvoelen. Antibioticakuur wordt ook voorgeschreven in gevallen van langdurige koorts en wanneer de infectie zich naar de botten, lever of een ander orgaan verspreidt. Als een lymfeklier zeer groot of pijnlijk is, kan uw arts besluiten om de lymfevocht te verwijderen en zo de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. De lymfeklier wordt 'afgetapt' door het plaatsen van een naald door de huid aan de zijkant van het knooppunt.