zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Kater

Inhoud

"Een kater hebben" is een uitdrukking die wordt gebruikt bij het lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel alcoholische drank.

Symptomen

De symptomen van een kater zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Lusteloosheid
  • Overgevoeligheid voor externe prikkels
  • Meestal zijn deze symptomen gecombineerd met vermoeidheid.

Oorzaak

Hoofdpijn en misselijkheid
Het moment wanneer iemand last krijgt van een kater verschilt per persoon. Alcohol zet de nieren aan om extra veel vocht af te scheiden, hierdoor neemt de drang om te plassen toe. Hoofdpijn na het overmatig drinken van alcohol ontstaat omdat er een tekort aan vocht dreigt in de hersenen. Naast de hoofdpijn kan ook misselijkheid deel uitmaken van het kater-gevoel. Die misselijkheid kan mede veroorzaakt zijn door geur- en smaakstoffen die aan het afgewerkte alcoholproduct zijn toegevoegd. Ook de nevenproducten die zijn ontstaan bij de gisting of distillering van de alcohol kunnen een rol spelen in misselijke gevoelens de ochtend na het alcoholgebruik.

Buikpijn en diarree
Een kater kan ook gepaard gaan met buikpijn. Dit komt doordat de alcohol de slijmvliezen van maag en darmen aantast. Deze slijmvliezen raken geïrriteerd en zorgen voor pijn, mogelijk samengaand met diarree.

Behandeling

Bij thuiskomst ba een avondje stappen kan het geen kwaad om nog enkele glazen water te drinken voor dat je gaat slapen. Dan kan je lichaam anticiperen op een eventuele kater.

Een sterke kop koffie om de alcoholroes te verminderen is geen optie, aangezien de koffie vochtafdrijvend werkt. Het gevoel van uitdroging zal er dus alleen maar sterker op worden. Als je 's morgens toch een kater hebt, neem dan een licht ontbijt zonder koffie. Drink in de plaats van koffie enkele glazen water of vruchtensap.

Voorkomen
In de eerste plaats is het belangrijk om niet teveel te drinken en vooral om niet te veel verschillende alcoholische dranken door elkaar te gebruiken. Vermijd bijvoorbeeld om op dezelfde avond wijn, bier en cocktails na elkaar te drinken. Denk eraan dat je heel wat leed kan vermijden door water te drinken, zowel na het gebruik van alcoholische dranken als tussendoor.

Het is niet aangeraden om alcoholische dranken te drinken tegen de dorst of op een lege maag. Drink alcohol voor de smaak; om je dorst te lessen drink je water of eventueel frisdrank.