Uitgelichte impetigo specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een impetigo specialist in uw regio
Informatie over impetigo
Impetigo
Impetigo is een oppervlakkige infectie van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Wanneer impetigo in het gezicht voorkomt, wordt het ook wel 'krentenbaard' genoemd. Impetigo is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving. De kans op besmetting is groter wanneer er veel kinderen bij elkaar zijn, zoals op school.
Oorzaak
Impetigo is een huidinfectie die veroorzaakt kan worden door twee soorten bacteriën: streptokokken of stafylokokken. Sommige stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken. Het risico op deze infectie is groter bij verminderde hygiëne, bij een wondje op de huid en bij kinderen die al een huidziekte hebben, zoals eczeem. Echter, de meeste kinderen met impetigo zijn verder geheel gezond. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen. De kans is groter bij personen die al een huidaandoening hebben.
Symptomen
De eerste verschijnselen van impetigo zijn een rode huid met zeer oppervlakkige blaasjes en blaren. Meestal zijn deze nauwelijks zichtbaar doordat de blaasjes snel kapot gaan. Het blaarvocht komt vrij en droogt snel in tot korsten met een gele of bruine kleur. Deze korstjes kunnen groter worden. Na verloop van tijd drogen de korsten op en vallen ze vanzelf van de huid af. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftig verlopende infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren. Impetigo kan overal op het lichaam optreden, maar wordt het meest gezien in het gezicht (vooral rond de neus en de mond), op de armen en op de benen.
Diagnose
De diagnose kan bijna altijd worden gesteld op basis van hoe de plekken eruitzien. Bij twijfel en bij ernstige infecties kan een kweek worden afgenomen met een wattenstaafje. Als het beeld niet duidelijk is, en als er twijfel is of er sprake is van impetigo, wordt er soms een stukje weefsel (huidbiopt) afgenomen voor microscopisch onderzoek.
Behandeling
Meestal kan het geen kwaad. Bij gezonde mensen geneest de infectie spontaan binnen 2-3 weken. In milde gevallen wordt impetigo behandel met een bacteriedodende crème of zalf. Voorbeelden daarvan zijn fucidine crème, chloorhexidine crème, Bactroban zalf (mupirocine). Ook andere producten met antibacteriële eigenschappen kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld honingzalf of betadinezalf of betadine-scrub. In uitgebreide gevallen kan een antibioticakuur worden voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of een drankje. Er zijn verschillende antibiotica die werkzaam zijn tegen stafylokokken en streptokokken, bijvoorbeeld Floxapen (flucloxacilline), Augmentin (amoxicilline met clavulaanzuur), Klacid (claritromycine) of Zithromax (azitromycine).
Impetigo video's
GGD Drenthe
GGD Drenthe over krentenbaard.