Uitgelichte ijzergebrek specialisten
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Emmen,
Drenthe
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Maassluis,
Zuid-Holland
Vind een ijzergebrek specialist in uw regio
Informatie over ijzergebrek
IJzergebrek
De termen ijzertekort en ijzergebrek komen eigenlijk op hetzelfde neer, namelijk een tekort aan zuurstof in je bloed. De functie van ijzer in je lichaam is dat het ervoor zorgt dat zuurstof door je lichaam gedistribueerd wordt. Dit gebeurd door behulp van een eiwit genoemd hemoglobine. Dit eiwit draagt zorgt voor de transport van koolstofdioxide en zuurstof binnen het lichaam. Als we spreken van ijzertekort, spreken we in feite over een tekort aan zuurstof in je lichaam. Bij mensen die lijden aan bloedarmoede wordt te weinig hemoglobine aangemaakt. Een te laag hemoglobinegehalte is vaak de oorzaak van een ijzertekort. Voor de opbouw van hemoglobine is onder andere het mineraal ijzer nodig.
Oorzaken
Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben. Vooral (zwangere) vrouwen hebben een grotere kans op ijzertekort, doordat zij meer ijzer nodig hebben dan anderen. Vrouwen die menstrueren verliezen ijzer, zodat het ijzer weer aangevuld moet worden. Zwangere vrouwen verbruiken meer ijzer, omdat het kindje ook ijzer gebruikt van de vrouw. Zij lopen dus een groter risico op een ijzertekort. Daarnaast kan een ijzertekort ontstaan door een tekort aan ijzer in het voedsel. In vlees, vis en bepaalde groenten, zitten veel ijzers. Wanneer dit niet voldoende wordt gegeten, kan er een ijzertekort ontstaan. Gezond eten is dus erg belangrijk. Verder kan de oorzaak ook een operatie zijn, waarbij veel bloed is verloren, of bijvoorbeeld een interne bloeding in de maag of darmen. Stress kan ook een ijzertekort veroorzaken. Ook kunnen bepaalde (chronische) ziekten, waarbij het lichaam het ijzer niet goed kan opnemen, voor een ijzertekort zorgen. IJzertekort kan ook ontstaan wanneer men aan het lijnen is en hierbij te weinig gezond voedsel eet.
Symptomen
Een ijzertekort brengt een aantal symptomen met zich mee. Wanneer je een ijzertekort hebt, voel je je futloos. Je hebt nergens zin in en voelt je constant moe. Na wat inspanning kan je je duizelig voelen en hoofdpijn krijgen. Verder kan je er heel bleek uitzien en kan je bloedarmoede krijgen. Broze nagels of een ontsteking van de tong komen ook voor bij een ijzertekort. Verder heb je een verminderde weerstand, zodat je een hogere kans hebt op een infectie. Bij baby's en kinderen uit een ijzertekort zich in het minder snel groeien.
Ijzerrijke voeding / Behandeling
Als je een ijzertekort hebt, is het nodig om deze snel weer aan te vullen en deze ook op peil te houden. Door goede, gezonde voeding te eten, kan het ijzergehalte goed op peil worden gehouden. Ijzer zit in verschillende voedingsmiddelen. Er zit niet overal evenveel in, dus het is nodig om gevarieerd te eten. Ook zit er verschil in het soort ijzer. In bepaalde voedingsmiddelen zit heem-ijzer, dit wordt goed opgenomen door het lichaam. In andere voedingsmiddelen zit niet-heem-ijzer, dit wordt niet goed opgenomen door het lichaam. In vlees en vis zit (heem-)ijzer, vooral in rundvlees. Ook in brood en graanproducten is ijzer te vinden en dan vooral in volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en roggebrood. Aardappelen, groente en fruit bevatten ook veel ijzer en het is dan ook belangrijk om dit regelmatig (dagelijks) te eten. In peulvruchten, noten en zaden zit ook ijzer. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer in het lichaam. Het is dus nodig om hiervan voldoende binnen te krijgen. Bij bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort (of bij andere oorzaken) kunnen medicijnen worden voorgeschreven.
Ijzergebrek video's
Bloedarmoede ijzergebrek
In het programma "Slank met Dr. Frank", gaan we het hebben hoe bloedarmoede(anemie), door ijzergebrek ontstaat.
De Televisiedokter
Bloedarmoede