zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Huidinfectie

Inhoud

Een huidinfectie is een infectie aan de huid en kan vele soorten infecties bevatten. De huid kan zowel spontaan als na trauma (zoals een ongeval of operatie) ontsteken.
Er worden twee soorten huidinfecties onderscheiden:

  • De primaire infectie: hierbij is de huid niet beschadigd en toch geïnfecteerd. Voorbeeld hiervan is een ontsteken haarzakje.
  • De secundaire infectie: hierbij is de huid beschadigd door een huidaandoening. Door de beschadiging raakt de huid sneller geïnfecteerd door bacteriën. Voorbeeld hiervan is het geïnfecteerd raken van eczeem.

Oorzaak

Veel aandoeningen aan de huid worden veroorzaakt door microbiële infecties zoals cellulitis, wondroos, erythema migrans, furunculose, impetigo, krentenbaard, luierdermatitis, ringworm, ziekte van Lyme, zwemmerseczeem en ecthyma.

Infecties die ontstaan na trauma of operaties worden vaak veroorzaakt door huidbacteriën (Staphylococcus aureus) of door bacteriën afkomstig uit straatvuil. Infecties die ontstaan door operaties zijn complicaties van de operatie en heten postoperatieve wondinfecties. Deze worden vaak veroorzaakt door huidbacteriën, maar soms ook door darmbacteriën (bijvoorbeeld na darmchirurgie).

Symptomen

De huid is pijnlijk, dik, warm en rood.
Bij wondroos is vaak het been en soms het gezicht aangedaan.
Bij een krentenbaard betreft het vaak het gebied rond de mond. Hierbij kan koorts optreden.

Behandeling

Raak de ontstoken huid zo weinig mogelijk aan. Was regelmatig uw handen en gebruik steeds een schone handdoek. Wondjes, krassen en splinterverwondingen dient u zorgvuldig te desinfecteren.
Zorg dat het aangedane lichaamsdeel hoog ligt en koel het eventueel met natte, koude compressen.
Voor veel infecties worden medicijnen (zoals antibiotica) voorgeschreven. Informeer hiervoor bij uw arts.