zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Huidgezwel

Huidgezwellen zijn ophopingen van verschillende soorten cellen en zien er anders uit dan de omliggende huid. De gezwellen kunnen verheven of plat zijn en ze kunnen verschillen wat betreft kleur, van donkerbruin of zwart tot huidkleurig of rood. Huidgezwellen kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.

Een goedaardig (benigne) huidgezwel is een gezwel dat tot een bepaald gebied beperkt blijft en zich niet naar andere lichaamsdelen uitbreidt. Goedaardige huidgezwellen vormen vaak alleen maar een cosmetisch probleem. Er is sprake van een kwaadaardig (maligne) gezwel wanneer het gezwel doordringt in gezond weefsel en zich zelfs uitzaait (metastaseert) naar andere lichaamsdelen.

Oorzaak

De oorzaak van de meeste goedaardige huidgezwellen is niet bekend. Van sommige gezwellen is bekend dat ze worden veroorzaakt door virussen, bijvoorbeeld wratten of dat de oorzaak ligt in systemische ziekten. Dit zijn ziekten waarbij het hele lichaam betrokken is. Een voorbeeld is xanthelasmata of xanthomen, deze aandoeningen worden veroorzaakt door een te hoge vetspiegel in het bloed.

Soorten huidgezwel

Onderstaande huidgezwellen zijn ongevaarlijk en de plekjes kunnen worden verwijderd.
Voorbeelden van goedaardige huidgezwellen zijn:

  • Moedervlek (naevus)
  • Dysplastische naevus
  • Fibromen
  • Lipomen
  • Keloïd
  • Verruca seborrhoica (wratten )

Voor meer informatie over kwaadaardige huidgezwellen en de aandoening huidkanker zie huidkanker.