Uitgelichte hongeroedeem specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een hongeroedeem specialist in uw regio
Informatie over hongeroedeem
Hongeroedeem
Hongeroedeem wordt ook wel de ziekte van Kwashiorkor genoemd en is een opzwelling van lichaamsdelen door vochtophoping. Hongeroedeem kan bij verschillende ziektes optreden en wordt veroorzaakt door een verstoring van de waterhuishouding. Het treedt op bij een eiwittekort door een slechte of eenzijdige voeding. Het verlies van eiwit uit het bloed heeft invloed op de waterhuishouding. De colloid-osmotische druk valt weg, waardoor geen vocht meer uit de weefsels kan worden weggezogen. Met name ontstaat er een grote vochtophoping in de buik, de zogenaamde hongerbuikjes. De ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de twee en vijf jaar oud, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
Oorzaak
Hongeroedeem komt met name in derdewereldlanden voor. Vaak lijden kinderen aan ondervoeding. Ze krijgen bijvoorbeeld vrij snel geen moedermelk meer, doordat er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Het oudere kind krijgt dan meelpap, rijstepap of maispap en koemelk is vaak niet voorradig. Deze pappen bevat geen eiwitten en hierdoor ontstaat een hongeroedeem.
Symptomen
Vochtophopingen (oedeem) kunnen op één plaats in het lichaam of over het hele lichaam verspreid voorkomen. De meeste kinderen krijgen die vochtophopingen in hun buik, dit is hongeroedeem. Kinderen lijken door de vochtophopingen meestal gezonder dan ze zijn. Naast hongeroedeem heeft de ziekte van Kwashiorkor heeft nog een aantal symptomen:
- Slecht genezende wonden
- Toenemende vatbaarheid voor infectieziekten
- Lichamelijk zwakker: weinig spierkracht
- Diaree
- Veranderingen van de huid: het pigment van de huid verandert, pigmentverlies waar de huid vervelt en donkerder waar het geïrriteerd is
- Veranderingen van het haar: het haar wordt sluik en breekbaar, het haar wordt lichter en het krijgt een grijsrode tint
- Kinderen worden niet groter en zwaarder
- Lever wordt kleiner en vetter
- Gevoel van loomheid
- Humeurig en snel geïrriteerd
- Lusteloosheid
- Afnemend concentratievermogen
Behandeling
Behandeling bestaat met name uit het toedienen van eiwitten. De meeste kinderen zijn na ongeveer zes maanden redelijk hersteld. Wanneer te lang gewacht wordt met behandeling kan het kind er aantal problemen aan overhouden, waaronder problemen met leren en concentreren.
Hongeroedeem video's
Campagnefilm UNICEF: Gezichten van honger
UNICEF voert campagne: "Honger. Je moet er niet aan denken. Je moet er wat aan doen."