Hoest

Uitgelichte hoest specialisten

Vind een hoest specialist in uw regio

Informatie over hoest

Hoest

Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Bij het ophoesten van slijm worden rook en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd.

Symptomen

Hoest kan worden onderscheiden in twee typen: productieve en niet-productieve hoest. Bij productieve hoest komt slijm mee. Wanneer slijm ophoesten gepaard gaat met koorts is het vaak een aanwijzing voor een luchtweginfectie. Hoesten is een effectieve reactie om slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. Onder niet-productieve hoest kan kriebel-, prikkel- of droge hoest worden verstaan. Hierbij wordt geen slijm opgehoest. Vaak hoesten kan een irritatie van de keel en luchtwegen veroorzaken wat de hoest in stand houd.

Oorzaak

De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies. Hoest ontstaat is vaak een reactie op een prikkel van het slijmvlies van de luchtwegen. Voorbeelden van zulke prikkels zijn:

  • Rook
  • Stof
  • Chemische stoffen
  • Virusinfectie, zoals verkoudheid
  • Ernstige spanningen
  • Overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie)
  • Bepaalde geneesmiddelen kunnen kriebelhoest veroorzaken
Mensen die last hebben van een slecht pompend hart of brandend maagzuur, kunnen, bij verergering van de klachten, last krijgen van nachtelijke hoestbuien. Ouderen Vooral oudere mensen hebben vaak last van hoest. Meestal wordt daaraan weinig aandacht besteed, maar het is verstandig om bij aanhoudende hoest het advies van een deskundige te vragen.

Behandeling

Bij de onderstaande klachten wordt aangeraden een arts te raadplegen:

  • Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, terwijl u verder niet verkouden bent.
  • Indien de hoest bij een verkoudheid na vijf dagen nog even hardnekkig is, kunt u een extra besmetting hebben opgelopen. Er kan dan naast een virusinfectie een tweede (bacteriële) infectie ontstaan zijn.
  • Als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis).
  • Wanneer u naast het hoesten, langer dan drie dagen koorts heeft.
  • Wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als u bloederig slijm ophoest.
  • Als u vermoedt dat een geneesmiddel de oorzaak van de hoest is of als hart- of maagklachten nachtelijke hoest veroorzaken.
  • Baby's jonger dan zes maanden die door het hoesten slecht drinken.
Wat kunt u zelf doen De hoest houdt vanzelf op zodra het slijm is verdwenen. Als u het slijm gemakkelijk ophoest, hoeft er niks te gebeuren. Een lepel honing, een dropje of snoepje in de mond kan verzachtend werken. Als het ophoesten moeilijker gaat, kan veel drinken helpen om het slijm te verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag en bij voorkeur warme dranken. Ook stomen met heet water (zonder toevoegingen) kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt. Bij kriebelhoest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog is. Verder kunnen rook, kou en tocht het beste worden vermeden en zorg voor voldoende ventilatie. Daarnaast is het beter om niet te veel te praten. Eventueel kan een lepel honing, een dropje of snoepje prettig zijn. Geneesmiddelen Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om prikkelende stoffen en slijm weg te werken. Dit moet niet geremd worden. Hoestmiddelen zijn ervoor om de hoest tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen of om het vastzittende slijm gemakkelijker ophoestbaar te maken. Alleen als het slijm niet los wil komen of als de hoest zo storend is dat u er niet van kunt slapen, kunt u overwegen een geneesmiddel te gebruiken. Er zijn veel hoestmiddelen verkrijgbaar. Hoestdranken hebben de voorkeur boven hoesttabletten, omdat de dosering met de maatdop of maatlepel beter te regelen is. Vooral bij kinderen is dit belangrijk. Voor kleine kinderen kunt u in de apotheek om speciale doseerspuitjes vragen. Hoestdranken zijn in het algemeen minder lang houdbaar dan hoesttabletten. Bij de keuze van het juiste geneesmiddel moet u letten op de soort hoest: productief of niet-productief (kriebelhoest).
  • Productieve hoest: Bij productieve hoest waarbij het slijm gemakkelijk op te hoesten is, kunt u een middel gebruiken dat de keel verzacht. Voorbeelden zijn een kruidensiroop of een verzachtende hoest- of tijmsiroop. Hoestdranken op kruidenbasis of met dropextracten werken ook verzachtend.
  • Niet-productieve hoest: Bij niet-productieve hoest(zoals droge- of kriebelhoest)kunt u een middel gebruiken dat de hoestprikkel dempt. Er zijn diverse hoestprikkeldempende preparaten in de handel, bijvoorbeeld noscapine. Noscapine is in siroop- of tabletvorm te verkrijgen.

Hoest video's

Hoesten

Waarom hoest je en wat kun je er tegen doen?

Hoe werken de longen?

Filmpje van het Longfonds over de werking van de longen.