zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Heupirritatie (bij kinderen)

Inhoud

Heupirritatie wordt ook wel observatie-heupsyndroom of coxitis fugax genoemd en is een gewrichtsontsteking die meestal optreedt bij kinderen tussen drie en tien jaar. De oorzaak hiervan is nog altijd onduidelijk. Heupirritatie gaat niet gepaard met koorts en om te genezen moet het kind veel rusten en zijn activiteiten beperken.

Symptomen

een kind met heupirritatie kan:

  • Klagen over pijn in de lies of de heupregio.
  • De aangedane kant minder belasten.
  • Pijn hebben bij sterke flexie zoals bij zelf sokken aandoen of veters strikken.

Bij onderzoek kunnen flexie, endo- en exorotatie van de heup wat pijnlijk zijn. Het kind kan iets verhoging hebben, maar bij fikse koorts moet aan andere ziekten worden gedacht. De ziekte is vrijwel altijd eenzijdig.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door uitsluiting van andere aandoeningen. Vaak zal de diagnose pas achteraf met zekerheid gesteld kunnen worden. Vaak is het na één tot twee weken weer over. Bij twijfel zal een echo van de heup worden gemaakt en eventueel op indicatie een röntgenfoto of een gewrichtspunctie. Dit is echter meestal niet nodig.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het voorschrijven van milde ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen. Daarnaast is het van belang het been minimaal te belasten (niet meer dan nodig). De heupirritatie is meestal na 7 tot 9 dagen over en zou uiterlijk met een week of twee over moeten zijn.

 
Heupirritatie (bij kinderen) linken
Heupirritatie (bij kinderen) behandeling
Heupirritatie (bij kinderen) behandeling op de kaart
Google leads