zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hepatitis

Inhoud

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft.

Oorzaak

Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcoholhepatitis). Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. De bekendste vormen, hepatitis A en B, worden door virussen veroorzaakt. Een virale hepatitis is besmettelijk.

Andere geneesmiddelen, waaronder isoniazide, methyldopa, nitrofurantoine en zelden acetaminofen, kunnen chronische hepatitis veroorzaken.

Symptomen

Symptomen van hepatitis zijn afhankelijk van de vorm van hepatitis. Moeheid, soms koorts, geen eetlust en donker gekleurde urine komen vaak voor. De lever kan vergroot raken en je kunt geelzucht (een geel uiterlijk van de huid) krijgen. Hepatitis kan acuut of chronisch zijn.

Behandeling

De acute vorm neemt na ongeveer twee maanden af. Chronische hepatitis kan uiteindelijk leiden tot levercirrose en leverbeschadiging. De behandeling is gericht op de complicaties en de onderliggende aandoening (bijv. corticosteroïden voor auto-immuun hepatitis, antivirale therapie voor virale hepatitis). Levertransplantatie is vaak geïndiceerd als de ziekte in het eindstadium is. Tegenwoordig is er ook een vaccinatie om Hepatitis ( A ,B ,C ) tegen te gaan , raadpleeg hierover uw huisarts.