zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hepatitis B

Inhoud

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact of bloedcontact. De meeste hepatitis B-patiënten genezen binnen een half jaar.

Besmetting

Het hepatitis B-virus kan worden overgedragen:

  • Door onveilig seksueel contact
  • Via bloed-bloedcontact
  • Van moeder op kind tijdens de geboorte, als de moeder drager is van het hepatitis B-virus
  • Door gebruik van besmette injectienaalden van anderen bij piercings, tatoeages en acupunctuur
  • Door het hergebruik van besmette injectienaalden van anderen (zoals bij drugsgebruikers)
  • Door gezamenlijk gebruik van tandenborstels en scheermesjes

In Nederland is de kans dat u bij een bloedtransfusie besmet raakt met het hepatitis B-virus vrijwel uitgesloten. Al het bloed van bloeddonoren wordt zorgvuldig onderzocht op het hepatitis B-virus.

Symptomen

U kunt zich erg ziek voelen door een infectie met het hepatitis B-virus, maar vaak geeft de infectie geen klachten. De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 4 weken tot 6 maanden, maar meestal 2 tot 3 maanden.

Bij hepatitis B kunt u last hebben van moeheid, verminderde eetlust, buikklachten, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk. Met een bloedonderzoek kan een arts vaststellen of u besmet bent met het hepatitis B-virus. De meeste hepatitis B patiënten genezen binnen een half jaar.

Diagnose

Bij verdenking op een hepatitis B infectie wordt bloedonderzoek verricht. Er wordt gekeken naar het virus in alle onderdelen, zoals het s-antigeen, het e-antigeen en het core-antigeen, maar ook naar de antistoffen tegen deze verschillende onderdelen. Door middel van deze testen kan vastgesteld worden of er sprake is van een acute of chronische infectie.

In het geval van een chronische infectie is het nodig om de hoeveelheid HBV DNA te bepalen. De betekenis van de testuitslag kan soms ingewikkeld zijn en vraagt bij een chronische infectie om extra deskundigheid van de behandelend specialist.

Het virus is in staat om in de loop van de tijd een verandering te ondergaan (te muteren). Het veranderde virus wordt een mutant genoemd. We onderscheiden acht verschillende typen hepatitis B-virus, nl. A t/m H.

Behandeling

Bent u besmet met het hepatitis B-virus, dan wordt uw bloed 6 maanden later weer gecontroleerd. Als het virus uit uw bloed verdwenen is, bent u genezen. U bent dan niet meer besmettelijk en u kunt niet opnieuw hepatitis-B krijgen.

Soms blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B genoemd. Uw bloed wordt dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of de ontsteking actief is. Als de ontsteking actief is kan uw lever blijvend beschadigd raken (levercirrose). Als de leverontsteking niet weggaat, wordt u naar een specialist doorverwezen. Deze beoordeelt of behandeling met medicijnen nodig en mogelijk is.

Vaccinatie

Vaccinatie tegen hepatitis B beschermt bijna iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus. Het vaccin is veilig voor kinderen en volwassenen en kan ook tijdens de zwangerschap worden toegediend. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die verspreid over een half jaar worden gegeven.

Dit is de enige manier om u volledig en levenslang tegen hepatitis B te beschermen. In Nederland worden mensen met een verhoogd risico op besmetting, de zogenoemde risicogroepen, ingeënt tegen hepatitis B. Tot de risicogroepen behoren onder andere:

  • Kinderen van moeders die besmet zijn met het hepatitis B-virus
  • Mannen die seks hebben met mannen (MSM)
  • Sekswerkers

De vaccinatie wordt via verschillende instellingen gegeven, onder andere door de GGD.