zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hepatitis A

Inhoud

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Bij hepatitis A gaat het om een ander virus dan bij hepatitis B en C. Het zijn alle drie leverontstekingen die veroorzaakt worden door infectie met een virus. Ze worden daarom ook wel virale hepatitis genoemd.

Hepatitis A is de minst ernstige vorm van deze virale leverontstekingen. Hepatitis A komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen hepatitis A krijgen. In het algemeen worden kinderen er niet erg ziek van. Volwassenen kunnen zich wel een tijd lang ziek voelen. Dit varieert van enkele weken tot enkele maanden.

Als u besmet bent geraakt met hepatitis A gaat het virus na verloop van tijd weer uit uw lichaam. Hepatitis A wordt nooit chronisch. Dit wil zeggen dat het geen blijvende ziekte is. Als u eenmaal hepatitis A hebt gehad, bent u er de rest van uw leven immuun voor. U krijgt de ziekte dan niet opnieuw. De antistoffen in het bloed ruimen het virus de tweede keer direct op en u wordt dan niet ziek.

Oorzaak

Hepatitis A wordt voornamelijk overgedragen door het eten en drinken van voedsel dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Besmetting vindt sneller plaats als de hygiënische omstandigheden slecht zijn. Voedsel en drinkwater kunnen dan besmet raken met ontlasting. Bij jonge kinderen kan een besmetting vaak ongemerkt plaatsvinden.

Volwassenen raken meestal besmet via kinderen of tijdens een vakantie in het buitenland waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn. Hepatitis A kan ook via seksueel contact overgedragen worden. De kans op besmetting is vooral aanwezig bij oraal-anaal contact. Dit betekent seks waarbij contact is tussen de mond en de anus.
In enkele gevallen vindt besmetting plaats via bloed-bloedcontact.

Besmetting

Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol.

  • Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten. Als u deze voorwerpen daarna aanraakt en daarna uw mond aanraakt, kunt u met het virus besmet raken.
  • U kunt ook besmet raken via water, voedsel of eetgerei dat met besmette handen is aangeraakt.
  • Wanneer u iemand met hepatitis A verzorgt, heeft u een verhoogde kans om besmet te raken.
  • U kunt tijdens het vrijen besmet raken als uw mond of handen met de anus van een besmette partner in aanraking komen.


In sommige omstandigheden is het moeilijk alles goed schoon te houden. De kans op besmetting is dan groter. Bijvoorbeeld in kindercentra en scholen, in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, in (sub)tropische landen en landen rond de Middellandse zee. De ziekteverschijnselen beginnen twee tot zes weken na de besmetting.

Wat is de incubatieperiode?
De incubatieperiode is de periode tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen. De incubatieperiode is twee tot zeven weken met een gemiddelde duur van ongeveer 28 dagen.

Hoe lang is iemand met hepatitis A besmettelijk?
Vanaf één week voordat de ziekteverschijnselen optreden tot een week na het begin van de verschijnselen, is iemand met hepatitis A besmettelijk. Ook wanneer een besmet persoon geen ziekteverschijnselen heeft, is hij gedurende deze periode besmettelijk voor anderen.

Symptomen

In het begin hoeft u helemaal geen klachten te hebben als u besmet bent geraakt met het virus. Kinderen merken vaak niets van een infectie.

Na verloop van tijd kunnen klachten ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Vermoeidheid
  • Lichte koorts
  • Misselijkheid
  • Pijn in de bovenbuik
  • Geelzucht (vooral bij volwassenen).

Geelzucht
Vooral bij Volwassenen kan geelzucht ontstaan. Geelzucht is vaak een teken dat er iets met uw lever niet in orde is. Geelzucht is het geel zien van de huid en het oogwit. Dat komt door een opeenhoping van het geelbruine bilirubine in het bloed. Bilirubine is een afvalproduct van het bloed, dat wordt gevormd als oude rode bloedcellen worden afgebroken.

Normaal gesproken verwijdert de lever bilirubine uit het bloed. Via de ontlasting en urine verlaat dit stofje het lichaam. Als de lever niet goed functioneert, wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed steeds groter. Hierdoor ontstaat geelzucht. Andere symptomen die kunnen optreden bij geelzucht zijn donkergekleurde urine, stopverfachtige ontlasting en jeuk.

Hepatitis A gaat vrijwel altijd binnen zes weken vanzelf over. Een enkele keer is ziekenhuisopname nodig.

Behandeling

Hepatitis A geneest binnen enkele maanden vanzelf. Er zijn geen medicijnen die het genezingsproces bevorderen. Complicaties komen bij hepatitis A zelden voor. De vermoeidheid kan bij sommige personen lang aanhouden. Het is belangrijk om rust te nemen wanneer het lichaam daar om vraagt. Drink geen alcohol.

Iemand die hepatitis A heeft doorgemaakt, is levenslang immuun. Door een goede hygiëne ka worden voorkomen dat de patiënt anderen besmet. Iemand met hepatitis A moet niet naar school of naar het werk gaan tot minstens één week nadat de geelzucht is begonnen. Inenting of vaccinatie kan nodig zijn om mensen in de naaste omgeving van een zieke tegen hepatitis A te beschermen.

Hepatitis A-vaccinatie geeft volgens de literatuur 12 maanden bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6 à 12 maanden na de eerste vaccinatie, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.