zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hartontsteking

Inhoud

Er zin die vormen van ontstekingen aan het hart, ze ontstaan elk op een ander deel van het hart:

  • endocarditis is een ontsteking van de binnenkant van het hart
  • pericarditis is een ontsteking van de buitenkant van het hart
  • bij myocarditis is de hartspier zelf ontstoken


Voor de behandeling van de ontsteking is het belangrijk te weten welk deel van het hart ontstoken is en wat de oorzaak is.

Endocarditis

Endocarditis is een bacteriële ontstekingsreactie die de hartkleppen aandoet. In Nederland krijgen ongeveer 250 mensen per jaar deze ziekte. Het is een ernstige ziekte.

De ziekte ontstaat door een ontstekingsreactie, veroorzaakt door bacteriën uit de bloedbaan.
Bij iedereen komen regelmatig bacteriën in de bloedbaan door:

  • verwondingen van de huid, het mondslijmvlies of het tandvlees
  • ontstoken tandvlees
  • spuiten in aders
  • huidinfecties
  • medische ingrepen

Meestal maakt uw lichaam kleine hoeveelheden bacteriën meteen onschadelijk. Echter, wanneer de hartklep beschadigd is, kunnen bacteriën zich makkelijker nestelen.
Ook een verminderde weerstand speelt hierbij een rol. Daardoor hebben de bacteriën een grotere overlevingskans.

Er bestaat ook een niet-infectieuze endocarditis. Deze vorm is zeldzaam en kan voorkomen bij patiënten met Lupus erythematodes (een auto-immuunbindweefselziekte), antifosfolipidensyndroom (aandoening waarbij stollingsneigingen voorkomen) en kanker.

Pericarditis

Pericarditis is een vervelende en pijnlijke aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van het hartzakje. Het pericard of hartzakje is een stevig dubbel vlies rondom het hart. De binnenste laag is vergroeid met de hartspier en tussen de twee lagen zit een kleine hoeveelheid vocht. Door dit vocht kunnen de lagen gemakkelijk langs elkaar glijden. Het hartzakje beschermt het hart tegen infecties en overbelasting.

Pericarditis is een ontstoken hartzakje. De ontsteking kan op verschillende manieren ontstaan: als gevolg van een virale infectie, als gevolg van een bacteriële infectie, als gevolg van een hartinfarct, na een hartoperatie of als gevolg van een auto-immuunziekte. Behandeling bestaat uit absolute rust, eventuele toediening van ontstekingsremmende middelen of antibiotica. Soms is het nodig via een punctie vocht uit het hartzakje af te tappen of een operatieve ingreep uit te voeren.

Myocarditis

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus, maar het kan ook het gevolg zijn van bacteriën, schimmels of parasieten. De ontsteking kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor geneesmiddelen, bestraling of een een auto-immuunziekte. Soms blijft de oorzaak onbekend (idiopathisch).
Myocarditis kan acuut optreden. Het kan ook pas enkele weken of maanden na de verschijnselen van griep optreden. De eerste verschijnselen lijken vaak op die van griep. Andere klachten zijn plotseling optredende koorts, transpireren, pijn in de hartstreek, hartritmestoornissen, kortademig, vermoeid en vocht vasthouden. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit het voorschrijven van medicijnen of antibiotica