Uitgelichte halsrib specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een halsrib specialist in uw regio
Informatie over halsrib
Halsrib Syndroom
Een halsrib is een aangeboren afwijking waarbij een extra rib aanwezig is. De ruggengraat in de nek bestaat uit 7 wervels. Meestal bevindt deze extra rib zich aan de zevende nekwervel, maar hij kan ook aan de vijfde of zesde nekwervel ontstaan. Door middel van een röntgenfoto kan de aandoening worden ontdekt. De rib kan verschillen in grootte en kan geheel of gedeeltelijk ontwikkeld zijn. De extra rib zit vaak aan beide kanten. De aanwezigheid van deze rib kan leiden tot het neurogeen thoracic outlet syndroom (NTOS) waarbij een zenuw genaamd plexus brachialis bekneld raakt. Deze zenuw loopt door de nek, de oksel en vervolgens in de arm. Een halsrib komt meer voor mij vrouwen dan bij mannen. Waardoor de halsrib ontstaat is niet bekend.
Klachten
Normaal gesproken geeft de extra halsrib geen klachten. Wanneer iemand wel klachten heeft, worden deze veroorzaakt door druk op het onderste deel van de zenuwbanen die van de nek naar de arm en hand lopen. Kenmerkend voor het halsribsyndroom is:
- Een doof gevoel in de binnenzijde van de onderarm
- Pijn in de armen, met name bij het opheffen van de armen
- Zwaar gevoel in de arm
- Subtiele veranderingen in de hand voor zoals stijfheid, minder controle, voorwerpen laten vallen, snellere vermoeidheid, krachtsvermindering en soms kramp
- Problemen met fijn motorische handelingen
- Dunner worden van de hand doordat (kleine) spieren uitvallen
Behandeling
Wanneer de klachten als gevolg van beschadigde bloedvaten of zenuwen heel ernstig zijn, of als de verschijnselen steeds erger worden, moet de halsrib waarschijnlijk operatief worden verwijderd.