zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Golfarm

Een golferselleboog (medische naam epicondylitis medialis) is een ontsteking of irritatie van de aanhechtingsplaats van pezen aan de binnenzijde van het ellebooggewricht.

Er is meestal sprake van pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. Soms gaat dit samen met een tintelend gevoel ter hoogte van de pink en ringvinger. De pijnklachten treden op als de buigers van de polsen en de hand worden aangespannen.

De golferselleboog is een hinderlijke aandoening waar men een tijd last van kan hebben, soms wel enkele maanden. Toch gaat deze aandoening meestal vanzelf weer over.

De golferselleboog oftwel epicondylitis medialis valt onder CANS, dit staat voor 'complaints of the arm, neck and/or shoulder, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachencomplex die door veel zorgverleners wordt gehanteerd.

Oorzaken / Symptomen

De mediale epicondylitis of golfelleboog wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pezen die maken dat de pols naar de handpalm toe (naar beneden dus) bewogen wordt.

 • Opslaan met heel hevige kracht of heel veel topspin gebruiken bij de service;
 • Verminderde of onvoldoende kracht in de pols en schouder spieren.
 • Een te kort, te zwaar racket gebruiken.
 • De besnaringspanning is te hoog.
 • Te zware valiezen dragen.
 • Houthakken.
 • Een kettingzaag gebruiken of zware snoeischaar.
 • Zeer frequent gebruik van handwerktuigen (schroevendraaiers, etc.).

Het meest voorkomende symptoom van een golfelleboog is pijn aan de palmaire zijde van de onderarm, van de elleboog tot aan de pols. De pijn wordt gevoeld bij het buigen van de pols naar onder toe tegen weerstand.Een klein rubber balletje kneden geeft meestal zeer snel pijnklachten.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die worden toegepast bij een golferselleboog. De ene methode heeft bij de ene patiënt wel en bij de andere patiënt geen resultaat. De eenvoudigste behandeling is om zelf overmatige of verkeerde belasting, en daarmee pijn, te voorkomen.

 • Medicijnen
  Ontstekingsremmende pijnstillers in de vorm van gel of crème zijn volgens de wetenschap op korte termijn waarschijnlijk effectief in het verminderen van de pijn. Het slikken van ontstekingsremmende pijnstillers lijkt minder zinvol.
 • Injecties
  Het is onduidelijk of een injectie met corticosteroïden helpt. Een injectie met verdovingsvloeistof helpt waarschijnlijk niet.
 • Fysiotherapie
  Door middel van fysiotherapie (oefentherapie) kan men leren de elleboog te ontlasten.
 • Operatie
  Als de klachten aanhouden, kan een operatie overwogen worden maar het is nog niet voldoende bewezen dat dit daadwerkelijk helpt.

De huisarts is in eerste instantie bij de behandeling betrokken. Daarnaast kan een fysiotherapeut bij de behandeling betrokken zijn. In geval van een operatie, krijgt men te maken met een orthopedisch chirurg.

 
Golfarm behandeling
Golfarm behandeling op de kaart
Google leads