zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gewricht gezwollen

Inhoud

Wanneer een gewricht gezwollen is, kan dit een tweetal oorzaken hebben. Ten eerste kan sprake zijn van trauma als gevolg van een val of slag. Het gewricht raakt hierdoor beschadigd en een bloeding of een breuk kan dan zwelling veroorzaken. Ten tweede kan een ontsteking (artritis) de oorzaak zijn.

Ontsteking

Wanneer het gewricht stijf, pijnlijk, gezwollen en rood is dan is sprake van een gewrichtsontsteking. Dit kan veroorzaakt worden door een reactieve gewrichtsontsteking, een gewrichtsontsteking door een bacterie of reumatoïde artritis.

Artritis

Artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten. Er wordt ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht gevormd, waardoor de smering en de voeding van het gewrichtskraakbeen gestoord raakt. Artritis wordt onderscheiden van artrose. bij artrose is sprake van pijnlijke gewrichten door slijtage.

Symptomen die op artritis wijzen zijn dikke en gezwollen gewrichten in handen, voeten of knieën. Tevens kan sprake zijn van (ochtend)stijfheid dat meestal pas na een paar uur verminderd.

Behandeling

De behandeling bestaat uit immobiliseren van het gewricht, eventueel door een operatie. Bij een gewrichtsontsteking is er naast zwelling, ook roodheid, warmte en pijn. Het gewricht is veelal niet meer normaal bruikbaar. De behandeling bestaat uit rust, koelen en eventueel medicijnen.