zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gewichtsverlies (veel)

Onverklaarbaar gewichtsverlies wil zeggen dat iemand zomaar afvalt, dus zonder het volgen van een dieet of door het sporten.
Gewichtsverlies is niet altijd een reden om zorgen te maken; bij iedereen schommelt het gewicht wel een beetje. Bovendien is vermagering vaak goed verklaarbaar. In een periode van stress (bijvoorbeeld door een verhuizing of ontslag) of verdriet (bijvoorbeeld een verbroken relatie) kunnen de kilo's eraf vliegen.

Oorzaak

Onopzettelijk gewichtsverlies kan vele oorzaken hebben: AIDS, kanker, chronische diarree, infecties, ondervoeding zijn ziektes die gewichtsverlies veroozaken. Ook een bepaalde levensstijl kan leiden tot gewichtsverlies. Verder zijn depressies, drugs (vooral amphetaminen en laxatieven), eetproblemen, beugels, en (bij kinderen) manipulatief gedrag soms de oorzaak van gewichtsverlies.

Wanneer moet je hulp inroepen?
Wanneer iemand werkelijk geen verklaring kan vinden voor het feit dat hij/zij gedurende zes tot twaalf maanden gewicht verliest, is het goed om met de huisarts te gaan praten. Wanneer er naast het onopzettelijke, onverklaarbare, gewichtsverlies andere symptomen optreden wordt sterk aangeraden gelijk naar de dokter te gaan.

Behandeling

Om meer te weten te komen over het onopzettelijke gewichtsverlies zal de arts veel vragen stellen. Hiermee probeert hij er achter te komen wat de oorzaak zou kunnen zijn van het gewichtsverlies.

Wanneer iemand gewicht verliest door een verslaving aan drugs of medicijnen, door het ontwikkelen van een eetstoornis of door een depressie, zal de huisarts doorverwijzen naar een kliniek of psychiater. Mochten tandproblemen de oorzaak zijn van het gewichtsverlies zal hij doorverwijzen naar de tandarts.

Wanneer sprake is van een ziekte, zal die ziekte het eerste doel zijn van de behandeling. Tijdens de behandelperiode zal het misschien noodzakelijk zijn dat op kunstmatige wijze voedingsstoffen worden toegediend aan het lichaam. Deze voedingsstoffen heeft het lichaam nodig om tegen de ziekte te vechten.

In alle gevallen is het een goed idee om bij een diëtist langs te gaan. Deze geeft voorlichting over wat in de specifieke situatie het beste advies is ten aanzien van eten.

 
Gewichtsverlies (veel) linken
Gewichtsverlies (veel) behandeling
Gewichtsverlies (veel) behandeling op de kaart
Google leads