zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gevoelige borsten

Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: gevoelige borsten. Er zijn verschillende redenen waarom de borsten in sommige perioden extra gevoelig kunnen zijn. Gevoelige en pijnlijke borsten kunnen in sommige gevallen borstkanker betekenen, maar gelukkig is dit lang niet altijd het geval.

Gevoelige borsten kunnen soms zó pijnlijk aanvoelen dat het niet meer mogelijk is om op de buik te liggen en dat zelfs het dragen van een bh al bijzonder pijnlijk is.

Oorzaak

Puberteit
Het weefsel in onze borsten wordt beïnvloed door onze reproductieve cyclus. Bij jonge meiden in de puberteit kunnen de borsten heel gevoelig zijn. Deze gevoeligheid wordt ook nog eens versterkt voorafgaand aan de menstruatie.

Operaties
Heb je in het verleden een operatie gehad aan de borsten? Dit kan extra gevoeligheid bij de borsten veroorzaken. In feite doen de gewrichten en spieren rondom en onder de borst pijn in dit geval.

Geneesmiddelen
Als je hormoontherapie ondergaat, kan dit gevoeligheid bij de borsten veroorzaken. Dit komt door de progesteron die ervoor zorgt dat het borstweefsel zich rekt en dit veroorzaakt veel pijn. De oestrogeen verhoogt de hoeveelheid borstweefsel. Ook anti-depressiva zoals Prozac kunnen pijnlijke borsten veroorzaken.

Stress
Periodes waarin je extra veel wordt blootgesteld aan stress, kunnen ook gevoelige borsten als resultaat hebben. Vanwege de stress kunnen de (borst)spieren stijf en gespannen aanvoelen.

Lijnzaadolie
Sommige oliën (met name lijnzaadolie) die linoleenzuur bevatten, kunnen de gevoeligheid van de borsten verergeren. Let daarom goed op de capsules die je inneemt en de olie die je gebruikt!

Borstkanker
Bij borstkanker kunnen de borsten extra gevoelig aanvoelen. Wanneer je borsten bobbelig en pijnlijk aanvoelen, dien je direct een huisarts te raadplegen! Met name als je niet ongesteld of zwanger bent is de kans bij bobbelige, pijnlijke en gevoelige borsten extra groot dat er sprake is van borstkanker. Wanneer je er vroeg bij bent, zal de borstkanker over het algemeen beter kunnen worden behandeld. Mannen kunnen ook borstkanker hebben. De volgende symptomen kunnen bij mannen wijzen op borstkanker: bloederige tepels, vreemde ophopingen op de borst en extreem gevoelige tepels.

Zwangerschap
Als je zwanger bent, zal je te maken krijgen met overgevoelige borsten. De borsten blijven na de geboorte, als je borstvoeding geeft, ook heel gevoelig. Dit kan voor veel ongemak zorgen maar gaat uiteindelijk vanzelf weer over.

Oestrogeen
Een overproductie van oestrogeen vlak voor je menstruatie of terwijl je in de menopauze zit, kan leiden tot pijnlijke, gevoelige borsten.

Behandeling

Het is altijd noodzakelijk dat de borsten voldoende ondersteuning hebben. Groeien de borsten door de puberteit of door de zwangerschap dan dienen de borsten in passende bustehouders te zitten. Te klein of juist te groot kan tot gevoeligheid leiden.

Vermijdt altijd de inname van koffie omdat deze de bloeddruk verhogen en dus ook de gevoeligheid. Het is eerder aan te bevelen om rooibosthee te drinken omdat dit gunstig is voor de bloeddruk waarnaast men rustig wordt. Rooibosthee is daarbij geschikt om lekker mee in slaap te komen.

Neem zo af en toe een pauze om te ontstressen. Borstmassage met speciale massage-olie kan ook uitkomst bieden omdat de borsten daardoor soepeler worden. Biedt dit geen uitkomst laat u dan informeren door de huisarts voor aanvullende tips.

 
Gevoelige borsten linken
Gevoelige borsten behandeling
Gevoelige borsten behandeling op de kaart
Google leads