zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gebitspijn (na behandeling)

Gebitspijn komt vaak voor en heeft veel verschillende oorzaken. We maken onderscheid tussen pijn en napijn. Pijn geeft aan dat er iets niet goed is in uw gebit.

Oorzaak

Pijn zonder duidelijke oorzaak
Wanneer de pijn aanwezig is zonder duidelijk oorzaak kan dit een signaal zijn van het lichaam dat er iets in de knel zit, bijvoorbeeld door een ontsteking. In de mond is dit meestal een zenuw van een tand of kies, maar het kan ook zijn dat het tandvlees opspeelt. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak precies is, soms overbelasting, een ongeluk of slecht onderhoud. Kleine pijntjes gaan vaak vanzelf weer over.

Pijn na behandeling
Een behandeling bij de tandarts kan nadien nog wat gebitspijn veroorzaken, dit wordt napijn genoemd. Napijn is een verzamelnaam voor de soorten pijn die ontstaan na een ingreep, bijvoorbeeld wanneer er een verstandskies is getrokken. Ook na het repareren van een tand of kies moet de zenuw wennen aan de nieuwe situatie. De tand of kies is dan vaak tijdelijk overgevoelig voor warm en koud. De pijn kan gelijk na de behandeling ontstaan of je merkt het direct nadat de verdoving uitgewerkt is. Dat kan enkele dagen tot weken duren.

Behandeling

Pijn kan vaak bestreden worden door het slikken van pijnstillers. Wanneer de pijn na verloop van tijd toeneemt of u heeft last van nabloedingen dan is het verstandig contact op te nemen met de tandarts.