zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Galgangkanker

Inhoud

Naast galstenen, is kanker de meest voorkomende oorzaak van galweg obstructie. De meerderheid van de galweg kanker te ontwikkelen in het deel van de kanalen die buiten de lever en worden soms aangeduid als extrahepatische tumoren.

De meeste galgang kankers zijn adenocarcinomen wat betekent dat ze zich ontwikkelen uit de klier cellen van de galwegen.

Symptomen

De volgende zijn de meest voorkomende symptomen van galgang kanker. Kan echter elk individu anders ervaren symptomen. Symptomen kunnen zijn:

 • geelzucht
 • buikpijn
 • slechte eetlust
 • gewichtsverlies
 • jeuk
 • bleke ontlasting
 • donkere urine
 • koorts

De symptomen van galgang kanker kan lijken op andere medische aandoeningen of problemen. Raadpleeg altijd uw arts voor een diagnose.

Diagnose

Naast een volledige medische anamnese en lichamelijk onderzoek, kan diagnostische procedures voor de galgang kanker omvatten het volgende:

Echo (ook wel echoscopie).
Een diagnostische beeldvormende techniek die hoge-frequentie geluidsgolven gebruikt om een beeld van de inwendige organen. Echo worden gebruikt om de interne organen van de buik, zoals de lever milt en nieren te bekijken en om de bloedstroom te beoordelen door middel van diverse schepen.

Computertomografie scan (CT of CAT-scan).
Een diagnostische beeldvorming procedure met behulp van een combinatie van x-stralen en computertechnologie om cross-sectionele beelden (ook wel plakken), zowel horizontaal als verticaal, van het lichaam te produceren. Een CT-scan toont gedetailleerde beelden van enig deel van het lichaam, met inbegrip van de botten, spieren, vet en organen. CT-scans zijn meer gedetailleerd dan de algemene x-stralen.

Magnetic resonance imaging (MRI).
Een diagnostische procedure die een combinatie van grote magneten, radiofrequenties, en een computer om gedetailleerde beelden van organen en structuren te produceren in het lichaam gebruikt.

Cholangiografie.
X-ray onderzoek van de galwegen met behulp van een intraveneuze (IV) kleurstof (contrast).

Biopsie.
Een procedure waarbij weefselmonsters worden (met een naald of tijdens een operatie) uit het lichaam verwijderd voor onderzoek onder een microscoop.

Endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP)
Een procedure die het mogelijk maakt de arts te diagnosticeren en behandelen problemen in de lever, galblaas, galwegen en alvleesklier.

De procedure combineert x-ray en het gebruik van een endoscoop (een lange, flexibele, verlichte buis). De scope wordt geleid door de mond van de patiënt en de keel, vervolgens door de slokdarm, maag, en twaalfvingerige darm. De arts kan onderzoeken aan de binnenkant van deze organen en detecteren eventuele afwijkingen. Een buis wordt vervolgens door de omvang, en een kleurstof is ingespoten waardoor de interne organen om te verschijnen op een x-ray.

Behandeling

Een specifieke behandeling van galgang kanker zal worden bepaald door uw arts op basis van:

 • uw leeftijd, algemene gezondheid, en de medische voorgeschiedenis
 • omvang van de ziekte
 • oorzaak van de ziekte
 • uw tolerantie voor specifieke medicijnen, procedures, of therapieën
 • verwachtingen voor het verloop van de ziekte
 • uw mening of voorkeur


Behandeling kan bestaan uit:

Chirurgie.
Operatie kan nodig zijn om kankercellen weefsel, evenals nabijgelegen noncancerous weefsel te verwijderen. Chirurgie kan ook worden gebruikt om verstopping van de galwegen te verlichten. Chirurgie kan ook worden gebruikt om verzachten of te verlichten symptomen.

Plaatsing van een stent.
Als de galwegen is geblokkeerd als gevolg van kanker, kan een dun slangetje, een zogenaamde stent, worden geplaatst in de galweg. Het helpt afvoer gal, die zich opstapelt in het gebied. Dit wordt gedaan om de blokkade die symptomen zoals pijn of gele ogen en huid veroorzaakt bypass, wel geelzucht genoemd. Een stent kan tijdelijk worden geplaatst tot een operatie wordt uitgevoerd om de tumor te verwijderen of een permanente stent kan worden geplaatst.

Externe straling (uitwendige therapie).
Uitwendige bestraling is een behandeling therapie die precies zendt hoge niveaus van straling rechtstreeks aan de kankercellen. De machine wordt bestuurd door de straling therapeut. Aangezien de straling wordt gebruikt om kankercellen te doden en om tumoren te krimpen, kunnen speciale schilden worden gebruikt om het weefsel rondom het te behandelen gebied te beschermen.

Radiation behandelingen zijn pijnloos en duren meestal een paar minuten. Radiotherapie kan worden gegeven na de operatie, om kleine gebieden van kanker, die niet kan worden gezien tijdens de operatie, of in plaats van een operatie te doden. Straling kan ook worden gebruikt om (verzachten) symptomen zoals pijn, bloeden, of blokkade te verlichten.

Chemotherapie.
Chemotherapie is het gebruik van antikanker medicijnen om kankercellen te behandelen. In de meeste gevallen, chemotherapie werkt door te interfereren met het vermogen van de kankercellen om te groeien of te reproduceren. Verschillende groepen van medicijnen werken op verschillende manieren om kankercellen te bestrijden. De oncoloog zal adviseren een behandelplan voor elk individu.