zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Flatulentie (Winderigheid)

Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig.

Dit gas komt in het maagdarmkanaal door:

 • Het inslikken van lucht.
  Elke keer als we slikken, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.
 • Gasvorming door de darmflora.
  De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die zich in de darm bevinden. Onverteerde voedselresten die in de dikke darm terechtkomen, worden door de darmflora bewerkt. Bij dit proces komen veel gassen vrij.
 • De bloedsomloop.
  Een heel klein deel van het gas is afkomstig van de bloedsomloop. Gas wordt vanuit het bloed afgegeven aan de darm en ook weer door de darm afgegeven aan het bloed.

Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.

Iedereen laat winden en dat is dus heel normaal. Om het darmgas kwijt te raken, wordt er per dag ongeveer 10 keer een wind gelaten. U merkt hier nauwelijks iets van.

Extra gasvorming in de darm is een vervelend probleem, vooral als er geen controle is over het winden laten. Mensen schamen zich er vaak voor. Zij gaan contacten vermijden en durven het niet met de huisarts te bespreken.

Mogelijke oorzaak van Flatulentie (Winderigheid)

Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door:

 • Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Ook mensen die snel praten, snel eten zonder goed te kauwen of snel drinken, slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen. Dit is ook het geval bij mensen die vaak hyperventileren of bij patiënten met longemfyseem.
 • Het eten of drinken van voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet. Ongemerkt wordt met het voedsel ook veel lucht 'gegeten'.
 • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en light-producten. Sommige koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (zoetstof in light-producten zoals kauwgom en frisdrank) worden minder goed verteerd en opgenomen.
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen met een laxerende werking. Zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming veroorzaken.
 • Een andere klacht of aandoening, zoals verstopping of constipatie of het prikkelbare darm syndroom (PDS).
  Lactose-intolerantie. Bij mensen die lactose niet verdragen, wordt het melksuiker (lactose) uit melk niet afgebroken en opgenomen in de dunne darm. Het melksuiker komt onveranderd in de dikke darm terecht en wordt daar vergist met gasvorming als gevolg.
 • Andere darmziekten. Ook bij andere darmziekten zoals onder andere gluten-intolerantie (coeliakie), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan extra gasvorming optreden.

Behandeling van Flatulentie (Winderigheid)

Als de winderigheid het gevolg is van een andere ziekte dan moet deze achterliggende ziekte behandeld worden.

Er bestaat geen middel tegen winderigheid. Wel zijn er verschillende manieren om winderigheid te voorkomen. Het is raadzaam om rustig de tijd te nemen voor de maaltijd. Kauw goed op je eten en probeer niet al te veel te praten om het inslikken van lucht te verminderen. Stoppen met roken en minder kauwgom kauwen kunnen de klachten ook doen afnemen.

Daarnaast zijn er aanpassingen in het dieet mogelijk. Het is verstandig om te minderen of te stoppen met het drinken van koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier. Groenten en fruit zijn vanwege hun gezonde eigenschappen een belangrijk deel van elk dieet. Er moet dus gezocht worden naar een goede balans tussen hun voordelen en hun invloed op de winderigheid. Het kan handig zijn om een diëtist te raadplegen om hierbij te helpen.