zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Essentiële Tremor

Inhoud

Tremor betekent beven of trillen. De meest voorkomende tremor is de essentiële tremor. Bij een essentiële tremor trillen in de meeste gevallen de handen. Tijdens rust is de tremor meestal afwezig. Pas bij het aanspannen en bewegen van de spieren in de armen uit het zich. Ook andere lichaamsdelen waaronder het hoofd en de benen kunnen trillen. Een essentiële tremor kan hinderlijk zijn bij het dagelijkse functioneren (zoals werken, schrijven, mascara opdoen, een glas pakken, met een kop en schotel lopen etc.). Het maakt mensen die er last van hebben in veel gevallen onzeker.

Circa 5% van de personen van 40 jaar en ouder heeft een tremor waar ze in meer of mindere mate last van hebben. Voor mensen boven de 65 jaar bedraagt de verhouding zelfs 20%. Al manifesteert de essentiële tremor zich gemiddeld rond de veertig, de ziekte kan ook al tijdens de kindertijd ontstaan.

Kenmerkend voor essentiële tremor is het ritmisch schudden tijdens onwillekeurige bewegingen of tijdens het zoeken van evenwicht. Ten onrechte wordt essentiële tremor vaak gediagnosticeerd als de ziekte van Parkinson.

Soorten

Er zijn twee soorten essentiële tremor:

  • Bewegingstremor, dat optreedt bij het uitvoeren van een beweging;
  • Intentietremor, dat zich uit als een schokkende beweging bij het naderen van het doel, zoals het naar de mond brengen van een kopje;
  • Houdingstremor; wat zicht uit als een onwillekeurige, evenwicht zoekende stand, zoals het uitsteken van een hand of arm.


De meeste mensen met essentiële tremor hebben van meerdere soorten last.

Oorzaken

Een essentiële tremor kan ontstaan door stoornissen in de doorgave van neurotransmitters of door beschadigingen binnen de groep hersenkernen die ervoor zorgt dat bewegingen worden vergemakkelijkt en andere juist worden onderdrukt. De oorzaak is echter onbekend. Aangetoond is dat een essentiële tremor in veel gevallen genetisch bepaald is. Zo kan het voorkomen dat bij families een groot deel van de familieleden trilt.

Spanning en bijvoorbeeld cafeïne kunnen tremor klachten verergeren.

Behandeling

Ontspanning doet de klachten afnemen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Al zorgt alcohol er bij sommigen voor om de tremor te verminderen, het is uiteraard niet de bedoeling om alcohol als medicijn te beschouwen.

Door onderzoek kan een arts een diagnose stellen en vaststellen of het inderdaad om een essentiële tremor gaat en uit te sluiten dat de oorzaak van het trillen bijvoorbeeld gelegen is in de ziekte van Parkinson of een andere aandoening.

Er is een goede behandeling mogelijk met medicijnen. Veel gebruikte middelen zijn de zogenaamde bètablokkers.

In zeer ernstige gevallen van tremor kunnen door de neurochirurg bepaalde zenuwknopen in de hersenen uitgeschakeld worden.