zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Darmperforatie

Inhoud

Een darmperforatie is een gaatje in de darmwand, waardoor de inhoud van de darm, de stoelgang in de buikholte lekt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een gat in de darmwand. Verder op deze pagina zullen deze worden behandeld. Wanneer de darminhoud in de buikholte komt, zorgt dit voor een ontstekingsreactie van het buikvlies wat vele gevolgen kan hebben.

Oorzaken

Een darmperforatie kan ontstaan doordat een lokale ontsteking van de darm ertoe leidt dat de cellen van de darmwand afsterven. Een oorzaak hiervan is bijvoorbeeld een ontsteking aan uitstulpingen in de dikke darm (diverticulitis) of blinde darmontsteking (appendicitis). Er zijn ook andere oorzaken voor een lokale ontsteking, zoals bijvoorbeeld zuurstoftekort, dat kan optreden als gevolg van een afsluiting van een slagader, of een tumor die de darmwand kapot maakt.

Symptomen

Een darmperforatie kan de volgende symptomen geven:

  • Veel buikpijn.
  • Een hard aanvoelende buik.
  • Vervoerspijn.
  • Een misselijk gevoel.
  • Braken.
  • Koorts.

Behandeling

De standaardbehandeling bij een darmperforatie is een operatie. Tijdens de operatie zal je arts het gat in je darmen dicht maken. Als je darminhoud al naar je buikholte gelekt is, dan zal je buikholte gespoeld worden om zo te proberen om een ontsteking te voorkomen. Na de operatie zal je enige tijd in de gaten gehouden worden in het ziekenhuis en zal je antibiotica krijgen. De antibiotica is nodig om de al bestaande ontsteking in je buikholte tegen te gaan. Soms wordt er ook een spoeldrain aangelegd, een slangetje om dagelijks de buikholte te spoelen.

Om je darmen de kans te geven op herstel na een darmperforatie is het soms nodig om tijdens de operatie (een tijdelijk) stoma aan te brengen. Door een stoma wordt je darm ontzien.