zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Couperose

Inhoud

Couperose is een huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal zichtbare kleine bloedvaatjes op je gezicht. Hierdoor kun je rode vlekken in je gezicht krijgen. Hoewel couperose totaal ongevaarlijk is, worden de bloedvaatjes of spinadertjes vaak als storend ervaren. Couperose verdwijnt niet vanzelf, maar kan behandeld worden.

Hoe ontstaat het?

Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus.

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het spontaan op, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald.

Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 30 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar. Vooral mensen in Noord-West-Europa met een licht huidtype hebben er last van. Men schat dat ongeveer 10% van alle Belgen en Nederlanders couperose heeft.

Oorzaak van couperose

De precieze oorzaak van couperose is niet bekend. Waarschijnlijk is het ontstaan erfelijk bepaald. Couperose kan ook het gevolg zijn van acne rosacea. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op couperose vergroten:

  • Grote temperatuurverschillen.
  • Voedingsstoffen als alcohol, specerijen en heet eten of drinken.
  • Medicijnen. Bijvoorbeeld cortisonen kunnen couperose uitlokken.

Symptomen van couperose

Het belangrijkste symptoom van couperose zijn de rode adertjes die je op je gezicht ziet lopen. Als je couperose hebt, kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Abnormale roodverkleuring van je wangen of je neus.
  • Soms abnormale roodverkleuring van je voorhoofd en een deel van je kin.
  • Kleine rode stervormige plekken of lijnen.

Behandeling van couperose

Helaas bestaat er geen wondercrème voor couperose. Een goede reiniging van je huid is altijd belangrijk, maar je couperose wordt er zeker niet minder van. Sinds een paar jaar kan couperose met een laser behandeld worden. Vraag hierover advies bij je schoonheidsspecialiste, huisarts of dermatoloog.