zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Cellulitis

Met cellulite of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie bedoeld een wat bobbelige structuur die de huid en onderhuids bindweefsel kunnen krijgen. Het is geen ziekte en volkomen onschuldig. Sinaasappelhuid die nieuw ontstaat in de buurt van een vrouwenborst is evenwel wél een reden om een arts te bezoeken voor nader onderzoek: soms wordt de rimpeling van de huid veroorzaakt door een kwaadaardige tumor. De benaming cellulite moet niet verward worden met de de medische betekenis van cellulitis. Hiermee wordt een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel bedoeld.

Vooral vrouwen krijgen cellulite op dijen en billen, doordat bij hen enerzijds het vetweefsel voornamelijk onder de huid (hypodermisch) ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden (collageenbanden, Retinacula cutis) in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken.

Cellulite krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. De bobbelige uitstraling die de huid door cellulite krijgt, past vaak niet in het schoonheidsideaal van slank en strak. Daar tegenover staat dat 85 tot 92 procent van alle vrouwen in meer of mindere mate cellulite hebben. Bovendien heeft het vetpercentage van het lichaam geen enkel verband met de mate van cellulite.

Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder levensstijl, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou één van de veroorzakers van de gehate kuiltjes zijn.

Er zijn veel theorieën over de oorzaken en misschien nog wel meer wondermiddeltjes waardoor je er weer af kunt komen. De cosmetische industrie biedt allerlei behandelingen tegen cellulite. Van zalfjes tot medische ingrepen als liposuctie. Er is echter nooit bewezen dat er een succesvolle behandeling tegen cellulite bestaat.