zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Catarre

Inhoud

Catarre is een lichte ontsteking van de slijmvliezen die samengaat met de afscheiding van slijm. Het komt vaak voor bij verkoudheid. Sigarettenrook, stof, chemicaliën of een droge lucht kunnen prikkeling geven van het slijmvlies.

De achterliggende oorzaak is vaak een overgevoeligheidsreactie voor bovengenoemde irriterende factoren.

Oorzaak

Aanwijsbare oorzaken van een catarre zijn onder andere infecties, en het inademen van bepaalde stoffen. Als dergelijk oorzaken niet te vinden zijn bij iemand die een chronische catarre heeft, menen alternatieve genezers dat het een symptoom is van algehele vergiftiging van het lichaam. Zij zien catarre als een poging van het lichaam zich te ontdoen van gifstoffen die niet goed worden uitgescheiden door lever, nieren, darmen of huid.

Symptomen

Ontsteking van deze slijmvliezen door griep of verkoudheid is een veelvoorkomende oorzaak, maar ook roken of het inademen van stof kunnen de boosdoeners zijn. Enkele verkoudheden achter elkaar kunnen leiden tot een chronische catarre. De symptomen zijn:

  • Verstopte, soms pijnlijke neus
  • Hevige loopneus
  • Slijmhoest
  • Oorpijn
  • Soms zweertjes op het neustussenschot
  • Soms bloedneus

Behandeling

Veel etherische oliën werken decongestief en slijmoplossend bijv. Anijs, Kamille, Munt, Niaouli, Den of Scharlei. Wrijf ze, vermengd met een basisolie, in borst en slapen of inhaleer met enkele druppels in heet water. Het inhaleren van bijv. Tijm of Eucalyptus verlicht de symptomen. Ook het stomen met Dode Zee water werkt hier heilzaam. Een paar druppels Niaouli op het hoofdkussen bevordert het inslapen. Behandel neuszweertjes met Tea Tree.

Als de catarre wordt veroorzaakt door allergieën, zoals stof, pollen, schimmels, rook of huidschilfers van dieren, kunt u met een luchtreiniger de lucht in een ruimte filteren. Daardoor vervalt de irritatie en kan het helpen de catarre sneller te verlichten.

Drink veel water om het slijm los en de membranen vochtig. Vermijd cafeïnehoudende dranken, want cafeïne heeft de neiging om het verder te beperken van de membranen.

Probeer medicinale neussprays te vermijden, omdat deze kunnen leiden tot meer dan verdroging van de neus. De sprays kunnen alleen tijdelijke verlichting geven en ze kunnen verslavend zijn. Er kunnen op lange termijn schadelijke effecten in het gebruik van medicijnen verschijnen. Zodra de medicatie is uitgewerkt, kunnen de sinussen (voorhoofdholtes) te droog worden of opzwollen raken.

Als u lijdt aan chronische catarre, moet u een arts raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Onbehandeld, kan catarre leiden tot meer ernstige problemen.