Carotenemie

Uitgelichte carotenemie specialisten

Vind een carotenemie specialist in uw regio

Informatie over carotenemie

Carotenemie

De aanwezigheid van grote hoeveelheden caroteen in het bloed. Caroteen is een oranje-rode stof die in groene groenten, worteltjes en eidooier voorkomt. Het is een zogenaamde provitamine die in het lichaam door het enzym carotinase omgezet wordt in vitamine A. Het gevolg van een carotenemie kan zijn dat er een gele huidtint ontstaat. Deze wordt vooral gezien bij zuigelingen die vroeg of veel caroteenrijke voedingsmiddelen krijgen (wortelen, spinazie). Het duidelijkst is dit te merken aan de handpalmen, voetzolen en neuspunt, terwijl het oogwit helder wit blijft.

Oorzaak

De oorzaak ligt bijna altijd bij een overmatige consumptie van caroteenrijk fruit en groente, zoals wortel, pompoen en aardappel. Zelden is de oorzaak terug te vinden bij een verminderde afbraak van caroteen als gevolg van een erfelijke metabole stoornis. Carotenemie is ongevaarlijk.

Symptomen

Kenmerkend voor carotenemie is de typische oranje verkleuring van de huid, vooral t.h.v. talg- en zweetklieren en in gebieden waar de hoornlaag het dikst is, zoals de handpalmen en de voetzolen. Ook vindt men een hoge concentratie B-caroteen in het bloed.

Behandeling

Bij het minderen van consumptie van caroteenrijk fruit en groenten is er resultaat binnen twee maanden. Als het resultaat niet veel minder is geworden dan voorheen neem dan alsnog contact op met u huisarts.