zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Candida oesofagitis

Candida oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm, die veroorzaakt wordt door Candida. Candida albicans is een schimmel die van nature in ons lichaam aanwezig is. Deze schimmel voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving.

Bij gezonde mensen krijgt Candida niet of nauwelijks de kans om klachten te veroorzaken. Bij een verminderde weerstand kan de schimmel zich gaan vermeerderen.

In dat geval kan Candida klachten veroorzaken in de mond, de vagina, op de huid (bv. luieruitslag) en in de slokdarm. Een infectie met Candida albicans is niet besmettelijk.

Klachten en symptomen

 • Moeite met slikken
  De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast, maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel, kan pijnlijk zijn.
 • Pijn in de buurt van het borstbeen
  Deze pijn kan branderig, maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen. Veel mensen hebben ook een witgele aanslag in hun mondholte en op de tong. Dit wordt ook wel spruw genoemd.
 • Bloeding
  In zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding als gevolg van de slokdarmontsteking.
 • Slokdarmperforatie
  Een enkele keer kan een slokdarmperforatie ontstaan.

Behandeling

De arts zal een antischimmel medicijn voorschrijven om de Candida te bestrijden. Soms is een langdurige of blijvende behandeling nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een chronische aandoening, bij wie de weerstand tegen infecties blijvend verlaagd is. Hetzelfde geldt voor mensen die langdurig medicijnen moeten gebruiken, die de oorzaak kunnen zijn van een Candida infectie.