zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Borstweefselgezwel (goedaardig)

Goedaardige gezwellen in de borsten komen het meest voor bij vrouwen op jongere leeftijd. Vrij dikwijls komen goedaardige bindweefselgezwellen in de borstklier voor en soms zijn er cysten (met vocht gevulde holtes), een veel voorkomende goedaardige aandoening. De klachten zoals pijn en een gespannen gevoel in de borsten verergeren vaak in de periode dat de menstruatie op gang komt. Andere oorzaken voor knobbeltjes kunnen zijn: een ontsteking (maar dan zijn er meestal ook andere verschijnselen zoals koorts of een rode plek) of een fibroadenose ofwel een verdikking in het melkklierweefsel.

Vaak zijn er helemaal geen klachten en worden de knobbeltjes bij toeval ontdekt of bij een borstonderzoek. Het is goed om zo'n borstonderzoek zelf te doen bijvoorbeeld iedere maand op een vast tijdstip, na de menstruatie. Ga als je een knobbeltje ontdekt binnen een paar dagen even langs de huisarts. Zo nodig kan een röntgenfoto van de borst genomen worden of een biopsie (weefselstukje) uit het knobbeltje worden genomen voor verder onderzoek.

Goedaardige gezwellen

  • Fibroadenoom
    Een veel voorkomende goedaardige tumor is een bindweefselknobbel (fibro-adenoom). Een fibroadenoom is een solide (vaste) afwijking die meestal scherp afgegrensd is van de rest van de borstklier. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms kun je het voelen als een gladde makkelijk wegschietende knikkervormige afwijking in de borst. Een echo is het ideale onderzoek om hem aan te tonen.
  • Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Vetweefselknobbels, zijn in principe altijd goedaardig, voelen in het algemeen zacht aan en zijn makkelijk beweegbaar ten opzichte van de rest van het borstklierweefsel.
  • Een cyste is een andere veel voorkomende goedaardige aandoening. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meer cysten in een of beide borsten voorkomen.
  • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het borstklierweefsel voelt onregelmatig aan, er worden een of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes gevoeld. Ook kunnen de borsten heel gespannen zijn. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Veel vrouwen hebben er met name voor de menstruatie last van, anderen altijd.

 
Borstweefselgezwel (goedaardig) behandeling
Borstweefselgezwel (goedaardig) behandeling op de kaart
Google leads