Bloemkooloor

Uitgelichte bloemkooloor specialisten

Vind een bloemkooloor specialist in uw regio

Informatie over bloemkooloor

Bloemkooloor

Een bloemkooloor (ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd) is de benaming voor een oor dat door beschadiging van het kraakbeen het bolle uiterlijk van een bloemkool heeft gekregen. Deze beschadigingen ontstaan veelal bij sporten als rugby en vechtsporten waarbij de oren veelvuldig harde klappen te verwerken krijgen. Hierdoor ontstaan bloedingen in het kraakbeen. Als deze kraakbeenbloedingen worden opgeruimd door het lichaam verdwijnt het kraakbeen ook, waardoor het oor verschrompelt. Het plaatsen van piercings door kraakbeen in het oor kan ook resulteren in bloemkooloren ten gevolge van ontsteking van het vlies dat het oorkraakbeen bekleedt (perichondritis).

Hoe ontstaat nu zo'n bloeduitstorting?

Het kan ontstaan op de volgende wijze:

  • als een oor klem komt te zitten en verwrongen wordt.
  • door een klap op het oor.
  • spontaan.
De bloeduitstorting bevindt zich meestal aan de voorzijde tussen het kraakbeenvlies en het kraakbeen. Als de bloeduitstorting niet ontlast wordt, sterft een gedeelte van het kraakbeen af doordat het kraakbeenvlies dat zorgt voor de voeding van het kraakbeen gescheiden wordt van het kraak­been. Het kraakbeenvlies maakt dan nieuw kraakbeen en de bloeduitstorting verbindweefselt. Dit leidt tot verdere verdikking en misvorming. Zo ontstaat het bloemkooloor.

Waaraan kun je een bloemkooloor herkennen?

Er treedt binnen korte tijd een roodblauwe zwelling op van de oorschelp. Verder voelt de oorschelp warm aan en is er hevige pijn, ook bij aanraken van het oor.

Wat moet je doen als je denkt dat je bloemkooloor hebt?

In eerste instantie kun je het beste je oor koelen met ijs of een cold pack. Als je na enige uren merkt dat er een zwelling in je oorschelp is opgetreden, zal deze zwelling hoogstwaarschijnlijk een bloeduitstorting zijn. Deze zwelling zal niet verdwijnen als je er verder niets aan doet. De beste behandeling is leegzuigen van de bloeduitstorting met een steriele naald, liefst binnen 24 uur. Als je langer wacht, heb je meer kans dat het bloed niet meer vloeibaar is en dan kun je het niet meer leegzuigen. Deze handeling mag in principe alleen uitgevoerd worden door een (deskundige) arts. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat (huis)artsen deze blessure niet herkennen en dus ook geen adequate behandeling uitvoeren. Soms komt de bloeduitstorting na enige dagen weer spontaan terug. Dan moet je het opnieuw laten leegzuigen. Na het leegzuigen is het goed om enige dagen een drukverband aan te leggen en zeker 1 week niet te judoën. Daarna kun je het oor nog enige weken beschermen tijdens het judo middels een beschermkap (waterpolokap). Als je dit niet doet, heb je een grote kans dat je opnieuw een bloeduitstorting krijgt. Als je de bloeduitstorting niet laat uitzuigen zul je op die plek een verdikking krijgen waardoor de normale vorm van de oorschelp verandert. Indien dit vaker gebeurt krijg je een uiteindelijk een bloemkooloor. Als je uiteindelijk toch een bloemkooloor hebt gekregen en je je hiermee ongelukkig voelt, is er nog maar één redmiddel en dat is plastische chirurgie. Dit kun je het beste laten doen na beëindiging van je sportcarrière.