zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Biliaire Cirrose

Inhoud

Biliaire cirrose is een ziekte aan de galwegen. Door een ontsteking raken de galwegen beschadigd en wordt er littekenweefsel gevormd. Hierdoor vernauwen de galwegen.
De galwegen horen gal af te voeren. Door de verstoppingen kan de gal niet meer afgevoerd worden. Het komt daardoor in het bloed terecht. Soms breidt de ontsteking zich uit in de rest van de lever. U krijgt dan levercirrose .

Een andere naam voor biliaire cirrose is primaire biliaire cirrose (PBC).

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Opvallend is wel:

  • PCB komt voornamelijk voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.
  • De ziekte gaat vaak samen met een Auto-immuunziekten, zoals Reumatoïde artritis, Sjögren syndroom, ziekte van Raynaud of het CREST-syndroom.

Naast primaire biliaire cirrose bestaat secundaire biliaire cirrose. De verstopping van de galwegen komt dan niet door een ontsteking, maar door bijvoorbeeld Galstenen of een chronische Alvleesklierontsteking (acute).

Symptomen

Het duurt vaak lang voordat biliaire cirrose klachten geeft. Soms wel vijftien jaar. De ziekte begint meestal met vermoeidheid en jeuk.

Hoe de ziekte verloopt verschilt per persoon. Soms blijven de klachten lange tijd hetzelfde, maar ze kunnen ook ineens veel erger worden. Dan krijgt iemand vaak geelzucht. De huid en het oogwit zijn dan gelig.

Andere verschijnselen zijn:

  • een opgezette lever;
  • kleine gele vlekjes op de huid of op de oogleden;
  • trommelstokvingers (brede vingertoppen);
  • afwijkingen aan botten, zenuwen en nieren;
  • een bleke en vettige ontlasting die vies ruikt.

Behandeling

Er bestaat (nog) geen behandeling die PBC kan genezen. Het medicijn ursodeoxycholzuur speelt een belangrijke rol bij de behandeling van Primaire Biliaire Cirrose. Het geeft een gedeeltelijke verbetering van de leverfuncties, het kan klachten verminderen en het lijkt het ziekteproces te vertragen.

Bij hevige jeuk kan de arts medicijnen voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Daarnaast krijgt u voedingssupplementen met calcium en vitamine A, D en K. Doordat er minder gal in de darm komt worden deze stoffen namelijk minder goed door het lichaam opgenomen

In ernstige gevallen is een levertransplantatie op lange termijn noodzakelijk. Dit is echter een ingrijpende operatie met een grote kans op complicaties.